MISTERIOZNA LJUBAV GAVRILA PRINCIPA: Nepoznata dama mu poklonila svoju sliku s posvetom!
Foto: Profimedia, Printscreen

Tajna stare porodične fotografije

MISTERIOZNA LJUBAV GAVRILA PRINCIPA: Nepoznata dama mu poklonila svoju sliku s posvetom!

Društvo -

Nepoznata dama revolucionaru koji je preokrenuo tok istorije poklonila svoju sliku s posvetom „Ljubi te tvoja Marija“

O privatnom životu Gavrila Principa, člana organizacije Mlada Bosna i jednog od najvećih revolucionara na svetu, malo se zna. Možda najmisterioznija stvar koja je ostala u posedu njegove porodice je intrigantna fotografija mlade devojke koja je Gavrilu posvetila nežne reči: „Ljubi te tvoja Marija“.

Stara fotografija na kojoj se vidi mlada žena u beloj haljini kako sa osmehom na licu stoji u dvorištu već decenijama intrigira i Gavrilove potomke, koji ni sami ne znaju ko je ova tajanstvena dama i u kakvim je odnosima bila s Gavrilom.

- Zna se da je fotografija pripadala Gavrilu i očigledno je da mu je tu sliku poklonila dotična Marija. Međutim, ko je ona, to nikad nismo uspeli da saznamo. Ne znamo da li mu je bila prijateljica, devojka, ljubav ili simpatija - kaže za Kurir Branislav Princip, unuk Gavrilovog rođenog brata Nikole.

Ovu fotografiju, kao i nekolicinu drugih on pažljivo čuva u svom domu u Pančevu, u znak sećanja na pretka koji je promenio tok istorije. Naime, Gavrilo Princip je 28. juna 1914. u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Međutim, malo je poznato da je Gavrilo Princip, koji je, pobunivši se protiv austrougarskog apsolutizma u ovome imao velikog uticaja, bio i osećajan umetnik.

- Gavrilo je napisao i brojne pesme, ali one, nažalost, nisu sačuvane. Ostali su samo čuveni stihovi zapisani u tamnici u Terezinu „Naše će sene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu...“ - objašnjava Branislav, koji kaže da će za njega Gavrilo uvek biti heroj koji je verovao u slobodu i pravdu.

A slika mlade Marije, čija je sudbina nepoznata, a koja je možda igrala važnu ulogu u Gavrilovom životu, zauvek će biti cenjena uspomena na njegovog pretka.

Pobožna porodica

SLAVE ĐURĐEVDAN

Branislav Princip, kao i veliki broj Srba, slavi Đurđevdan. Ovu slavu slavio je i Gavrilo.

- Gavrilov otac Petar bio je vrlo pobožan i veoma se poštovala slava - priča Branislav, koji kaže da je ovaj dan važan za porodicu i zbog toga jer je dan ranije 1941. ubijen Gavrilov mlađi brat Nikola koji je krenuo kod najstarijeg brata Jove u Sarajevo na slavu kad su ga ubile ustaše - priča Branislav.

Činjenice

O GAVRILU PRINCIPU

Rođen je u mestu Obljaj, u BiH, 25. jula 1894, a umro je u češkom zatvoru Terezinu 28. aprila 1918.

Školovao se 1914. u Beogradu, a pre toga u Sarajevu i Tuzli

Ideja za atentat rodila se u martu 1914, kad je objavljeno da Franc Ferdinand dolazi u Sarajevo da prisustvuje vojnoj vežbi austrougarske vojske

Austrougarske vlasti su iskoristile ubistvo da upute ultimatum Srbiji 23. jula 1914. sa zahtevom da njihova policija u Srbiji obavlja istrage, hapsi...

Srpske vlasti su pristale na sve tačke ultimatuma, osim na upućivanje austrougarskih istražnih organa unutar teritorije Kraljevine Srbije

Ovo su vlasti Austrougarske iskoristile da 28. jula 1914. godine objave Srbiji rat, koji je ubrzo prerastao u Prvi svetski rat

U vreme kad se dogodio atentat, Gavrilo Princip je bio maloletan i nije mogao biti osuđen na smrtnu kaznu, te je osuđen na 20 godina zatvora

U zatvoru Terezin bio je mučen i umro je od tuberkuloze

Kurir / Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track