DRAMA MAJKE IZ SENTE: Živi u teškom siromaštvu, a niko neće da joj iznajmi  kuću zbog šestoro dece
Foto: Profimedia

MUKA

DRAMA MAJKE IZ SENTE: Živi u teškom siromaštvu, a niko neće da joj iznajmi kuću zbog šestoro dece

Društvo -

Kristina Sarvak (34) iz Sente i njeno šestoro dece moraju na ulicu jer vlasnik kuće u Ostojićevu, gde žive poslednje dve godine, želi da proda kuću.

Kristina se sa svoje šestoro dece, Čila (13), Čongor (11), Robert (7), Dominika (5), Timea (3) i Rebeka (7 meseci), već pet puta selila iz kuće u kuću, iz mesta u mesto. Kaže da su stanovali u Senti, pa u Buranj Šoru, Tornjošu, ponovo u Senti i sada u Ostojićevu, gde se doselila jer joj je vlasnik ustupio kuću za stanovanje bez kirije.

foto: Profimedia

- Većina stanodavaca me je odbila kada su čuli da imam šestoro dece, a zahvaljujući humanim ljudima, došli smo u ovo lepo selo puno dobrih i plemenitih ljudi - govori Kristina.

Kristina kaže da se rano udala jer posle završetka osnovne škole, nije nastavila školovanje, već je ostala kod kuće da se stara o bolesnim roditeljima. Brak je kratko trajao, a dete sa blagim poremećajem u ponašanju dodeljeno je njoj. Otac ne plaća alimentaciju 10 godina, a za izvršenje presude sudski veštak traži 30.000 dinara, koje Kristina nema. Bezuspešan joj je bio još jedan brak, a sada nevenčano živi sa Robertom Kečkemetom (44), s kojim je izrodila četvoro dece.

- Robert uglavnom radi u nadnicu u Senti i po okolnim mestima, pa danima nije kod kuće - govori dok kašicom od šargarepe hrani najmlađu Rebeku.

Najstarija ćerka pohađa šesti razred specijalnog odeljenja te škole i pokazala je znatno bolji rezultat nego dok je išla u školu u Senti. Njena nastavnica Karolina Požar Šiveg kaže da uspešno savladava gradivo, da je lepo vaspitana, pažljiva i da se potpuno uklopila u novu sredinu, što pokazuju i njene ocene.

foto: Profimedia

- Volim da idem u školu, da učim i viđam školske drugare, a najviše bih želela da se više ne selimo - kaže Čila, koja najveći deo slobodnog vremena provodi crtajući.

Čongor je odličan učenik četvrtog razreda, dobar sportista i omiljen u razredu. Zamolio je učiteljicu Evu Ruža da ga nakratko pusti sa časa da se slika sa sestrama i bratom, a odmah posle toga odjurio je nazad u školu.

- Bili smo u Kikindi na Sportskim susretima. Najbolji smo u disciplini "između dve vatre". Voleo bih da ostanemo da živimo u Ostojićevu i da se više ne selimo. Ovde imam puno prijatelja sa kojima se družim i posle škole. Volim moje pse Bruna i Bohoca, igre sa loptom i igrice na računaru - u dahu je izgovorio Čongor.

Kristina ne može da nađe novi smeštaj jer niko neće da primi porodicu sa šestoro dece

foto: Profimedia

Njegova učiteljica Eva Ruža kaže da je Čongor divno dete, odličan đak i omiljen među drugarima. Direktor Osnovne škole Antonije Cicmil potvrđuje reči nastavnice i kaže da bi bila velika nepravda prema ovoj najmnogobrojnijoj porodici u selu da bude prinuđena da se iseli.

- Lepo su primljeni od svih i odlično su se uklopili u našu sredinu. Znamo da je u pitanju socijalno ugrožena porodica. Nastojimo da deca koja pohađaju našu školu ne osete teret siromaštva. Obezbeđujemo im besplatnu užinu i drugu pomoć u skladu sa našim mogućnostima - kaže direktor Cicmil.

Kristina je iz Centra za socijalni rad u Senti dobija socijalnu pomoć od 23.000 dinara mesečno i 12.000 dinara za četvoro dece. Centar je, međutim, obustavio isplatu socijalne pomoći jer je Ostojićevo u opštini Čoka.

Kristina u Čoki ne može da se prijavi jer nema mesto boravka pošto je stanodavac nije prijavio.

Direktor škole Antonije Cicmil pokušao je da im pomogne, ali nije naišao na razumevanje u Centru za socijalni rad u Čoki jer, kako su poručili, porodica Sarvak "ne stanuje u opštini Čoka".

foto: Profimedia

- Za peto i šesto dete ne ostvarujem pravo na dečji dodatak jer je takav zakon. Dobila sam rešenje kojim sa, izgubila pravo na ova primanja jer ne živim u Senti, gde nisam mogla da nađem stan "zbog mnogo dece" ili zato što nemam novca za kiriju - govori ova hrabra žena.

(Kurir.rs/Blic, N. Kolundžija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track