SRAMOTA! DECA DIJABETIČARI UGROŽENA: RFZO zakida na  zdravlju mališana!
Foto: Shutterstock

SRBIJO, STIDI SE

SRAMOTA! DECA DIJABETIČARI UGROŽENA: RFZO zakida na zdravlju mališana!

Društvo -

Mališanima obolelim od šećerne bolesti RFZO smanjio broj pen igala sa 120 na 60 mesečno, test traka sa 450 na 50 za tri meseca i uriskan traka sa 150 na samo 50

Dok se novac iz budžeta građana šakom i kapom rasipa na razne proslave, fontane i jarbole, država Srbije odlučila je da štedi na bolesnoj deci.

Naime, novi pravilnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji je 16. marta stupio na snagu, smanjio je broj pen igala kojima se mališanima obolelim od dijabetesa tipa 1, a kojih u Srbiji ima više od 6.000, daje insulin - sa 120 na 60 mesečno. I ne samo to. Broj test traka za glikemiju koje pokazuju nivo šećera u krvi je sa 450 smanjen na 50 za tri meseca, a nekadašnjih 150 uriskan traka za testove mokraće spalo je na samo 50.

- Mom sinu je mesečno potrebno bar 120 pen igala jer prima insulin četiri puta dnevno, 120 test traka i 60 uriskan traka. Ako slučajno ima neko vanredno merenje zbog hipoglikemije, onda ni to nije dovoljno. Lekari ne znaju šta da rade i onda savetuju da jednu iglu koristimo više puta, a svi znaju da to nije higijenski i koliko je opasno! Od svega mogućeg, ova država našla je da štedi na deci koja ne mogu da se izleče - kaže A. R., otac dečaka obolelog od dijabetesa.

Kutija 3.500 dinara

Prema njegovim rečima, roditelji bolesne dece sada su prinuđeni da kutije pen igala kupuju u apoteci po ceni od 2.000 dinara, dok kutija sa 50 test traka košta 3.500 dinara.

foto: Printscreen

Bojana Marković, predsednica Udruženja za borbu protiv dijabetesa Plavi krug, kaže da su oni već uputili dopis RFZO u kojem traže da ovo što pre bude ispravljeno.

- Mi se iskreno nadamo da je u pitanju greška koju će ubrzo ispraviti. Odmah su reagovala udruženje iz cele Srbije. Uče nas da za svako davanje insulina koristimo novu iglu, kojih svakako nema dovoljno za sve. Insistiramo na tome da bar trudnice i deca do 18 godine budu oslobođena bilo kakvog plaćanja - naglasila je Bojana Marković.

Dodatan problem

Endokrinolog Mirjana Šumarac Dumanović iz Kliničkog centra Srbije kaže da je čudi ova informacija, jer je u poslednji vreme povećavan broj pen igala i test traka za odrasle.

- Dečici je osetljivija koža pa pretpostavljam da korišćenje istih igala za njih predstavlja dodatan problem i da ih boli - istakla je Dumanovićeva.

Neizlečiva bolest

OD DIJABETESA GODIŠNJE UMRE 2.500 SRBA

Šećerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlečivi sistemski poremećaj metabolizma, koji se karakteriše hiperglikemijom - trajno povišenim nivoom glukoze u krvi. Na godišnjem nivou od ove bolesti umre približno 2.500 osoba u Srbiji. Stvaran broj umrlih je daleko veći, imajući u vidu da oboleli od dijabetesa najčešće preminu od infarkta, šloga ili hronične bubrežne insuficijencije.

RAČUNICA RFZO tvrdi da ništa nije sporno

DOBIJAJU KOLIKO TREBA

U RFZO kažu da je predlog pravilnika donela komisija u čijem sastavu su bili eminentni stručnjaci, da Republička stručna komisija za lečenje i kontrolu šećerne bolesti nije imala primedbi, kao ni predstavnici svih udruženja obolelih od dijabetesa.

Dodaju da se test trake za decu do 18 godina obezbeđuju u količini od 100 komada mesečno, ukoliko je dete na terapiji insulinom do četiri doze dnevno, a ukoliko na četiri i više ostvaruje pravo na 150 komada. Za osigurana lica koja su na jednoj i dve doze insulina dnevno obezbeđuje se 30 igala za pen špric mesečno, a na tri i više doza 60 komada. Pre 16. marta igle za pen špric obezbeđivale su se u količini od 30 do 150 komada mesečno, kažu u RFZO. Urin test trake za okularno očitavanje šećera i acetona u urinu obezbeđuju se deci do 18 godina u količini od 50 komada za period od tri meseca. Do 16. marta obezbeđivano je 50 komada mesečno samo za decu, a ne i za odrasle, kako je to sada propisano.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Printscreen, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track