BESPLATNI PREGLEDI JETRE: U Novi Sad i Beograd dolazi specijalni aparat za bezbolan pregled
Foto: Marina Lopičić

mesec borbe protiv hepatitisa

BESPLATNI PREGLEDI JETRE: U Novi Sad i Beograd dolazi specijalni aparat za bezbolan pregled

Društvo -

BEOGRAD - U okviru meseca borbe protiv hepatitisa, građani će u utorak u Novom Sadu i u sredu u Beogradu, imati priliku da besplatno pregledaju jetru Fibroscan aparatom, saopšteno je iz udruženja pacijenata sa bolestima jetre "Hronos".

Pregledi će se održavati u utorak od 9 do 17 sati na Infektivnoj klinici u Novom Sadu, i sredu od 9 do14 sati na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

Takođe, svi zainteresovani će, najavljuje se, u sredu, na Infektivnoj klinici u Beogradu, moći da podignu vaučer za besplatno testiranje na Hepatitis C virus.

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije 70 odsto obolelih ne zna svoju dijagnozu.

Udruženje pacijenata sa bolestima jetre Hepatos iz Splita i ELPA (evropsko udruženje pacijenata sa bolestima jetre) obezbedili su dolazak Mobilnog Info Hep centra - kombi vozila opremljenog Fibroscan aparatom.

Taj aparat obavlja elastografiju, što je, kažu iz Hronosa, alternativa biopsiji jetre i neinvazivna metoda procene stepena oštećenja tkiva jetre.

U četvrtak od 14 -17 sati na Medicinskom fakultetu u Beogradu, Udruženje HRONOS organizuje tribinu "Virusni hepatitisi u Srbiji", na kojoj će govoriti eminentni stručnjaci.

Hronični virusni hepatitis je zapaljenje jetre koje traje duže od 6 meseci. Virusne hepatitise izazivaju hepatitis A, B, C, D, E i G virusi.

Hepatitis B i C virusi imaju sposobnost dugogodišnjeg opstanka u domaćinu i najčešći su razlog nastanka hronične bolesti jetre.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track