ODAO GA DETEKTOR U VINČI: Pokušao da iznese olovne cigle iz nuklearnog reaktora?!
Foto: Youtube Printscreen

Ozračio ruke

ODAO GA DETEKTOR U VINČI: Pokušao da iznese olovne cigle iz nuklearnog reaktora?!

Društvo -

BEOGRAD - Tehničar JP "Nuklearni objekti Srbije" (NOS), iz zgrade velikog nuklearnog reaktora u Vinči pokušao je da iznese olovne cigle.

On navodno nije znao da je reč o ozračenim predmetima, tako da je uspeo da se kontaminira, a posumnjalo se da je "zagadio" i prostorije u kojima je boravio, što se posle preduzetih koraka ispostavilo kao netačno, pišu Večernje novosti.

foto: AP/Ilustracija

On je osumnjičen da je radioaktivni metal izneo u rancu, ali je prilikom napuštanja dvorišta preduzeća detektor počeo da pišti kada je registrovao zračenje. Radnik je odmah postavljen u specijalno odelo, kako ne bi kontaminirao kolege, zatim je izolovan na humanu dekontaminaciju, gde je utvrđeno da su mu samo ruke ozračene. Očišćen je raznim hemijskim sredstvima, tuširan je u specijalnim uslovima, sa posebnim kanalizacionim odvodima.

Odgovorno lice za zaštitu od jonizujućeg zračenja Ivan Knežević, rekao je za Novosti da je čovek kasnije u uređaju, meraču aktivnosti celog tela proveo 45 minuta i da je pokazalo da ništa opasno nije udahnuo.

"To je pokazatelj da nema radioaktivnih čestica u organizmu. Već mu je zakazan sistematski pregled, sa analizom krvi", rekao je on za ovaj list.

Posle akcidenta dekontaminacija je trajala četiri sata, a na teren je izašla i policija. Kako se naglašava, olovne cigle su slobodno stajale u podrumu zgrade i zračile, što dodatno plaši radnike koji mogu da dođu u kontakt sa njima.

Sa akcidentom zvanično nisu upoznati u Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja, kao ni u nadzornom odboru JP "NOS", ali ni u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u čijoj nadležnosti se nalazi delatnost

NOS.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kurir opsedaju 37 inspekcijskih timova, Poreska uprava ko Vučićeva vojska!

(Kurir.rs/Večernje novosti/Radio 021/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track