Veća cena uglja čeka novu vladu

Čeka se poskupljenje

Veća cena uglja čeka novu vladu

Društvo -
Više cene uglju rudari su ugradili u program poslovanja za ovu godinu

RESAVICA - Povećanje cene uglja, koju je početkom godine zatražilo Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica, sačekaće novu vladu, iako je trebalo da usledi u aprilu ili maju, rečeno je u Informativnoj službi preduzeća.

Više cene uglju rudari su ugradili u program poslovanja za ovu godinu i u januaru su zatražili da se cena industrijskog uglja poveća 30 do 40 odsto, a za široku potrošnju devet odsto.

Generalni direktor ovog javnog preduzeća Goran Bojić ranije je izjavio Tanjugu da taj procenat poskupljenja industrijskog uglja, koji uglavnom ide za termoelektrane i toplane, "neće uticati na cenu struje jer se radi o veoma malim količinama u odnosu na one količine koje dolaze iz Basena Kolubara", On je dodao da ni povećanje cene od devet odsto za široku potrošnju, "neće ugroziti životni standarad građana jer se radi o malom povećanju".

Uz napomenu da JP PEU ima najjeftiniji ugalj u regionu, Bojić je istakao da će nova cena pomoći rudarima Resavice da budu više zastupljeni u energetskom sistemu države i da lakše prevazilaze svakodnevne teškoće u privređivanju.

Rudnici Resavice su za ovu godinu planirali proizvodnju 700.007 tona uglja - 4,5 odsto više nego prošle godine. Termoelektrani "Morava" iz Svilajnca, prema ugovoru, biće isporučeno 300.000 tona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track