UBIĆU TE U IME ALEKSE VUČIĆA, OŠTRE SE NOŽEVI ZA VAS I DJECU, ČEKAM DA VAS ZAKOLJU: Nove monstruozne pretnje Aleksandru Rodiću
Foto: Maja Mojsovski Rašević, Zorana Jevtić

DRAMATIČNE POSLEDICE MEDIJSKOG LINČA

UBIĆU TE U IME ALEKSE VUČIĆA, OŠTRE SE NOŽEVI ZA VAS I DJECU, ČEKAM DA VAS ZAKOLJU: Nove monstruozne pretnje Aleksandru Rodiću

Društvo -

Posle dvomesečne hajke na Aleksandra Rodića i „Adrija medija grupu“ (AMG), koju sprovode mediji pod kontrolom Aleksandra Vučića, visoki državni funkcioneri i funkcioneri SNS, a tokom koje se koriste najstrašnije izmišljotine i govor mržnje, na Kurirov portal stigle su nove pretnje ubistvom upućene predsedniku AMG.

- Halo, Rodiću... Doći ću tamo u redakciju i ubiću te u ime Alekse Vučića. Jesi me čuo? A i sve vas u redakciji ću umlatiti čekićem! - navodi se u poruci - komentaru koji je poslat na sajt Kurira.

Ovakva pretnja ubistvom, zbog koje je advokatski tim AMG podneo krivičnu prijavu protiv N. N. lica, samo je posledica hajke Pinka, Informera i Srpskog telegrafa, kao i ministara i funkcionera SNS, u kojoj se Aleksandar Rodić svakodnevno naziva „ustašom“ ili „šiptarskim plaćenikom“.

Da podsetimo, sredinom juna Sreten Jocić, poznat i kao Joca Amsterdam, direktno je, iz zatvora, u nedeljniku Ekspres, koji je u vlasništvu Vučićevog kuma Gorana Veselinovića, najavio Rodićevo ubistvo, precizirajući da će ono biti realizovano u saobraćajnoj nesreći ili trovanjem.

Tužilaštvo tada nije reagovalo, niti odlučilo da pokrene proces povodom ovakvih skandaloznih izjava. Nažalost, pretpostavljamo da tužilaštvo ni u ovom, najnovijem slučaju neće reagovati. Time što tužilaštvo ne reaguje na medijske najave likvidacije Aleksandra Rodića, dokazuje se da su institucije sistema u našoj zemlji potpuno uništene.

Vučićev nalog da se Aleksandar Rodić napada najmonstruoznijim lažima i govorom mržnje očigledno je izazvao otvoreni lov na njegov život.

Jasno je da je pitanje dana kada će neko zaista napasti novinare i urednike Kurira, koji hrabro rade novinarski posao otkrivanja istine - da se u Srbiji svakodnevno urušava sistem pravne države. Živimo u zemlji u kojoj jedan čovek odlučuje o progonu ljudi. Ukoliko se ovakva zloupotreba svih državnih institucija ne zaustavi, da li će sutra isti taj čovek odlučivati i o životu i smrti?

foto: Promo

Nadležni se ne oglašavaju povodom hajke na našu kuću Krivične prijave protiv članova i predsednika REM

Kompanija „Adrija medija grupa“ podnela je i krivične prijave protiv predsednika i članova REM zbog postojanja osnovane sumnje da su kršenjem Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga nesavesno postupili. Naime, tokom i nakon medijskog linča 2015. na televiziji Pink i televiziji Studio B, kada su iznošene brutalne uvrede i laži o dnevnom listu Kurir i njegovom vlasniku Aleksandru Rodić, REM je, po prijavi AMG, samo usmeno ukazao tim televizijama da su prekršile zakon i nije zakonski sankcionisao ovakvo njihovo ponašanje.

S obzirom na to da se ista situacija ponavlja i sada, kompanija „Adrija medija grupa“ podnela je krivične prijave protiv svih odgovornih u ovom regulatornom telu. Svedoci smo da se i sada, već danima, vodi orkestrirana kampanja i iznose brutalne uvrede i laži na račun dnevnog lista Kurir i njegovog vlasnika Aleksandra Rodića, između ostalih, ponovo na televiziji Pink, kao i prethodnog puta. Medijski linč i orkestrirana kampanja protiv dnevnog lista Kurir i njegovog vlasnika Aleksandra Rodića traju već danima, a posebno su intenzivirani nakon što je javnosti saopštio da će se politički angažovati i nakon serije tekstova objavljenih u Kuriru u kojima se kritikuje rad predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih saradnika. Dnevni list Kurir će i dalje nastaviti da objektivno izveštava o svim temama koje su u interesu građana Srbije.

Kompanija „Adrija medija grupa“ je Regulatornom telu za elektronske medije podnela prijavu protiv televizije Hepi zbog emisije „Ćirilica“ emitovane na toj televiziji 12. juna 2017, zbog laži koje su na račun poslovanja „Adrija medija grupe“ i njenog vlasnika Aleksandra Rodića izneli gosti u toj emisiji.

Još pretnji posle saopštenja Jedva čekam da vas zakolju

Posle saopštenja „Adrija medija grupe“ zbog monstruozne pretnje ubistvom Rodiću i novinarima i urednicima Kurira, stigle su nove, takođe u komentaru na portalu Kurira. Pod imenom Čekavasnož, neko je napisao:

„Jedva čekam da vas zakolju, kurvini sinovi, ima da kmečite ko krmad, što i jeste, oštre se noževi za vas i djecu vam, majke vam j...“

REAGOVANJA - Sagovornici kurira zaprepašćeni pretnjama

foto: Dado Đilas

Vladimir Radomirović,predsednik UNS Opasnost po javni interes

Udruženje novinara Srbije osuđuje svaku pretnju novinarima i vlasnicima medijima, jer to ugrožava slobodno obavljanje novinarskog posla i predstavlja opasnost po javni interes. UNS očekuje da policija i tužilaštvo što pre otkriju ko je pretio ubistvom Aleksandru Rodiću i članovima redakcije Kurira.

foto: Dado Đilas

Vladimir Gajić, advokat Lak posao za policiju

Prvo što Kurir treba da uradi jeste da podnese prijavu Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, jer policija vrlo lako može da utvrdi sa koje pozicije je ta poruka poslata i koliko su te pretnje ozbiljne. Država je dužna da zaštiti sve građane, a pogotovo novinare, pogotovo što naša istorija pokazuje da ovde nije neuobičajeno da se novinar i ubije i da počinioci ne budu kažnjeni. Samo treba uporediti kakva je medijska kampanja i sa čije strane vođena pre nego što je ubijen Slavko Ćuruvija, kao i Zoran Đinđić. Potpuno urušavanje institucija. Ovde postoji modus operandi u kome je prethodnica nekog tragičnog ishoda medijska priprema za taj tragičan ishod, zato niko ne treba olako da pređe preko ovih pretnji. Ovde je posredi vrsta specijalnog rata protiv Kurira i orkestrirana kampanja sa ciljem da se novinarima utera strah u kosti.

foto: Maja Mojsovski Rašević

Nebojša Milosavljević,advokat

Neviđena hajka

Pretnje koje dobijate su vrlo ozbiljne i vama je život ugrožen. Zbog toga bi nadležne institucije morale da reaguju i uzmu vas u zaštitu, posebno zbog toga što se protiv Kurira vodi neviđena i neprimerena hajka koju nisam video u poslednjih 20-30 godina, što urušava pravni sistem države. Policija bi vrlo lako mogla da pronađe odakle dolaze te pretnje i da sve to ispita. Međutim, ovde se sudi van suda i u medijima, i sve to ide u nekom lošem pravcu.

foto: Fonet

Slaviša Lekić, predsednik NUNS Osuda pretnji

Osuđujem svaku vrstu pretnji, nedopustivo.

foto: Printscreen, Pink

Vesna Golubović, advokat Narušavanje javnog poretka

Ovakav postupak je za svaku osudu i ne zaslužuje ni minimum tolerancije. Smelost i spremnost bilo koga da ugrožava bezbednost pojedinca ili grupe ljudi, bez obzira na njihovu profesionalnu ili drugu pripadnost ili društveni položaj, svakako vodi narušavanju javnog poretka demokratskog društva.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Maja Mojsovski Rašević, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track