NEISKUSTVO, ALKOHOL I BRZA VOŽNJA ODNOSE ŽIVOTE U SRBIJI: Svaki četvrti poginuli u saobraćaju je mlada osoba!
Foto: Fonet

TUŽNA STATISTIKA

NEISKUSTVO, ALKOHOL I BRZA VOŽNJA ODNOSE ŽIVOTE U SRBIJI: Svaki četvrti poginuli u saobraćaju je mlada osoba!

Društvo -

BEOGRAD - Mladi u Srbiji čine oko 23 poginulih u saobraćajnim nezgodama, a svaki četvrti poginuli je mlada osoba. Njihov najveći neprijatelj je fizička i emocionalna nezrelost, kao i neiskustvo koje ih izlažu riziku.

Mladi najčešće stradaju vikendom, u noćnim satima, u prvi sumrak. Najčešće stradaju vozeći neprilagođenom brzinom, pod dejstvom alkohola i zbog nekorišćenja pojaseva, rečeno je na konferenciji Agencije za bezbednost saobraćaja i MUP, prilikom predstavljanja kampanje "Um na drum".

Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov kaže da je to osetljiva tema, kao i jedan od najvećih problema u bezbednosti saobraćaja, te da se, nažalost, kada su mladi vozači u pitanju, ne možemo kao društvo pohvaliti brojkama.

foto: Fonet

"Činjenica je da su za poslednjih pet godina, od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, čak u 50 odsto njih učestvovali mladi vozači, a da su od ukupnog broja poginulih, više od 20 odsto bile osobe između 16 i 30 godina starosti. To je svakako zabrinjavajuće. Ipak, moramo da naglasimo da je na ovom polju učinjen značajan pomak i da se situacija popravlja iz godine u godinu", rekao je Arsov.

Imajući u vidu psihofizičke osobine mladih u saobraćaju, navodi on, kao i njihovu potrebu za dokazivanjem i neiskustvo, jasno je da represivne mere koje sprovodi MUP ne mogu da daju rezultate na duže staze.

Svestan problema, MUP je od 2014. zajedno sa Nacionalnom vozačkom akademijom pokrenuo kampanju "Život za mlade vozače", sa treninzima za bezbednu vožnju, koji su neophodni za bezbedno učešće u saobraćaju, naveo je Arsov i istakao da evaluacija jasno pokazuje da su mladi vozači koji su prošli te treninge daleko bolji i odgovorniji u saobraćaju.

Arsov naglašava da je MUP izradio predlog izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja i da se nada skorom usvajanju, kao i da su izmenama predvideli restriktivniji pristup za mlade vozače.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo šta Evropska komisija kaže o dešavanjima u Adrija medija grupi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track