SVETSKI DAN BORBE PROTIV OPAKE BOLESTI: U Srbiji sve više zaraženih hepatitisom C
Foto: Profimedia

broj obolelih u porastu

SVETSKI DAN BORBE PROTIV OPAKE BOLESTI: U Srbiji sve više zaraženih hepatitisom C

Društvo -

BEOGRAD - Svetski dan borbe protiv hepatitisa obeležava se danas, a u Srbiji broj zaraženih hepatitisom C u stalnom je porastu.

Predsednica udruženja pacijenata sa bolestima jetre Hronos Ivana Dragojević kaže da se pacijenti suočavaju sa problemima nedostatka savremene terapije, koja je dostupna obolelima u svim zemljama EU i zemljama u okruženju, kao i sa nedostatkom PCR testova.

"Sve ovo dovodi do toga da se broj obolelih u drugim zemljama smanjuje, dok se broj obolelih u Srbiji svakodnevno povećava, a njihovo zdravstveno stanje komplikuje i pogoršava", rekla je Dragojević.

Ona kaže da danas postoje moćni anti-hepatitis C virusni lekovi koji se primenjuju u svetu, te je zahvaljujući novoj terapiji Svetska zdravstvena organizacija napravila plan i program eliminacije ove infekcije do 2030. godine.

Prof. Jasmina Simonović Babić iz Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS naglašava da je u poslednjih 15 godina u toj ustanovi lečeno 4.500 pacijenata zaraženih hepatitisom C interferonskom terapijom i da polovina njih nije pozitivno odgovorila na terapiju.

"Danas oko 2.000 ljudi čeka na nove terapijske opcije", rekla je ona i dodala da je zabluda da se to virusno oboljenje vezuje samo za zavisnike od droge (25 odsto se zarazi na taj način).

foto: Profimedia

Prof. Milotka Fabri iz KC Vojvodina kaže da nema opravdanja za ne lečenje hepatitisa C, jer ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme hepatitis C dobodi do ciroze i karcinoma jetre.

Ona kaže da je u Srbiji sve više pacijenata koji se neuspešno leče postojećom terapijom i za koje ne postoji druga terapijska opcija.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović pojašnjava da je pri ministarstvu formirana Radna grupa koja je dala svoje mišljenje Republičkoj stručnoj komisiji, da bi na kraju Centralna komisija Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje donela odluku koji lekovi ulaze na pozitivnu listu.

"Postoje monopoli farmaceutskih kuća, ali vrlo brzo će se i to rešiti na korist pacijenata. Sada ima puno proizvođača, dok je ranije postojao monopol, a onaj ko ima monopol određuje pravila", rekao je Mahmutović.

On očekuje pozitivan odgovor Centralne komisije RFZO, da prihvati stavove struke, a kada se može očekivati da savremena terapija stigne do pacijenata nije mogao da precizira.

Epidemiolog Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" pojašnjava da je hronični hepatitis C prošle godine registrovan kod 377 osoba, najviše u uzrastu od 30 do 39 godina i dvostruko više kod muškaraca nego kod žena. Način transmisije, kako je navela, kod najvećeg broja obolelih ostao je neutvrđen.

Prema podacima Batuta, prošle godine u Srbiji je ukupno registrovano 842 slučaja virusnog hepatitisa B i C, što je za 11 odsto više nego prethodne godine.

Ovogodišnja kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana hepatitisa realizuje se pod sloganom "Eliminacija hepatitisa".

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkrivamo! Da li će se opozicija u Srbiji konačno ujediniti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track