Najnovije vesti

RETROAKTIVA NAPLATA TAKSE ZA OPASNE PSE: Namet ukinut još 2012., ali u Poreskoj upravi kažu da mora da se plati!
Ilustracija Foto: Vikipedija, Foto: Vikipedija

muke vlasnika pasa

RETROAKTIVA NAPLATA TAKSE ZA OPASNE PSE: Namet ukinut još 2012., ali u Poreskoj upravi kažu da mora da se plati!

Društvo

Taksa na opasne pse, koja je na teritoriji Beograda bila na snazi početkom 2012. godine, a ukinuta posle malo više od pola godine, došla je ove godine na naplatu pojedinim vlasnicima "opasnih" pasa. Iako ta odluka ne važi već pet godina, vlasnici će morati da plate retroaktivno.

Takva retroaktivna opomena za dugovanje stigla je i na adresu Milisava Mijailovića Trumana, vlasnika američkog staforda, koga poseduje već sedam godina, i za njega ima svu neophodnu dokumentaciju.

"Psa imam skoro sedam godina, a nikada mi do sada nije dolazilo rešenje za plaćanje takse. Da jeste, sigurno je da bih izmirio dug", kaže Milisav za N1.

Opomena koja je ovom Beograđaninu stigla 15. maja ove godine za

"Komunalnu taksu na držanje kućnih i egzotičnih životinja" podrazumeva glavni dug od 24.738 dinara i kamatu, obračunatu do 15. maja 2017. od 4.514 dinara.

U dokumentu se takođe navodi da, ukoliko se ne plati dug, Sekretarijat za javne prihode grada Beograda - Odeljenje Voždovac može da pokrene postupak prinudne naplate.

Kada je otišao u ispostavu Poreske uprave na Voždovcu, Mijailoviću je rečeno da ne mogu ništa da preduzmu tim povodom i da dug naveden u opomeni "mora da bude plaćen".

Podsetimo, Grad Beograd je pre četiri godine uveo taksu na opasne pse. Kako je tada objašnjeno, vlasnik "opasnog" psa je dužan da uplati 2.500 dinara do 15. u mesecu za prethodni mesec. Obavezu da plati je imalo nešto više od 3.000 građana.

Pod opasne pse su se podrazumevali pitbul terijeri, bul terijeri, staford terijeri, američki staford terijeri ili mešanci tih rasa.

Odluka o uvođenju takse je stupila na snagu 1. januara 2012. godine, a ukinuta je krajem septembra iste godine.

Odluka o ukidanju Komunalne takse za držanje kućnih i egzotičnih životinja objavljena je i na sajtu Ministarstva finansija u septembru 2012. godine.

Kurir.rs/N1

Foto: Vikipedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Kako se odbraniti ako Vas pas napadne?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...