ŠEF HRVATSKIH SPECIJALACA MARKAČ: General Mile Mrkšić mi je u Hagu rekao da su Srbi znali za Oluju, ali ne i za jedan pravac odakle smo stigli
Foto: Printscreen YouTube

Sve je bilo dogovoreno

ŠEF HRVATSKIH SPECIJALACA MARKAČ: General Mile Mrkšić mi je u Hagu rekao da su Srbi znali za Oluju, ali ne i za jedan pravac odakle smo stigli

Društvo -

ZAGREB - Penzionisani hrvatski general Mladen Markač, kojeg je u aprilu 2011. Haški tribunal prvo osudio na 18 godina zatvora zbog zločina nad srpskim stanovništvom u "Oluji" a zatim 2012. oslobodio, ponovio je stare teze da je srpska strana znala da se priprema operacija "Oluja".

On u intervjuu za "Večernji list" tvrdi da mu je komandant Srpske vojske Krajine general Mile Mrkšić tokom njihovog boravka u pritvorskoj jedinici u Hagu kazao da je "srpska strana znala da Hrvatska priprema Oluju".

"To sam saznao tokom razgovora sa generalom Mrkšićem u Hagu. Oni su tačno predvideli pravce delovanja Hrvatske vojske, a jedino što nisu predvideli bio je taj pravac (spuštanja snaga hrvatske Specijalne policije) sa Velebita", tvrdi Markač.

Na pitanje da li hrvatske trupe u Kninu očekivale jači otpor, Markač je kazao da su "teoretski to svi očekivali", ali da "nisu verovali da će srpska vojska tako brzo i neorganizovano napustiti kninsko područje".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

U Srbiji parastos, u Hrvatskoj slavlje! Rane od operacije Oluja i dalje bole

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track