RODITELJI SPREMITE SE ZA UDAR PO NOVČANIKU: Evo koliko novca morate da izdvojite za kupovinu školskih knjiga
Foto: Zorana Jevtić

neki kompleti i do dva puta skuplji

RODITELJI SPREMITE SE ZA UDAR PO NOVČANIKU: Evo koliko novca morate da izdvojite za kupovinu školskih knjiga

Društvo -

Komplet knjiga za đaka prvaka roditelje će koštati oko 6.000 dinara, dok je cena knjiga za peti razred ili prvi razred gimnazije dva puta veća i iznosi skoro 13.000 dinara.

Početkom avgusta pali se alarm za roditelje koji do prvog septembra moraju da opreme bar jednu đačku torbu.

U izdavačkoj kući “Klett” komplet udžbenika za niže razrede osnovnih škola se sastoji od devet ili deset knjiga i njihova cena ne prelazi 7.000 dinara.

Ipak, već od petog razreda u đačku torbu mora se spakovati čak 19 udžbenika (ne računajući izborni jezik), a cena tog kompleta iznosi skoro 13.000 dinara.

Knjige za sedmi razred skuplje su od kompleta za ranije razrede jer đaci u tom razredu dobijaju nove predmete - fiziku i hemiju.

- Starija ćerka kreće u sedmi razred osnovne škole. Njen komplet knjiga, zajedno sa knjigama za izborni nemački, košta 17.000 dinara! Sreća, pa mlađa ćerka može da koristi njene stare knjige, inače bih celu platu davala samo za to - iskrena je Nevena. M. iz Šapca, majka dve devojčice.

U višim razredima osnovnih škola srpski jezik važi za predmet sa najvećim brojem potrebnih knjiga, te je upravo zbog toga i najskuplji. Za čitanku, gramatiku, radnu svesku i nastavne listove koji idu uz gramatiku roditelji moraju da izdvoje skoro 2.500 dinara, dok je cena udžbenika za matematiku jeftinija za 1.000 dinara.

Kada su u pitanju gimnazije i srednje stručne škole, zaposleni u knjižarama kažu da još nemaju konačne cene kompleta jer se, zbog velikog broja izdavača, i dalje čekaju spiskovi knjiga.

Ipak, prema “Klettovoj” narudžbenici za srednje škole komplet knjiga za prvi razred gimnazija košta oko 12.000 dinara. Srpski jezik opet prednjači u ceni (2.500), dok je među najjeftinijima knjiga iz geografije, čija je cena 690 dinara.

Cena kompleta za gimnaziju varira od razreda do razreda. U drugom učenici dobijaju predmete poput psihologije (890), dok se u trećim i četvrtim razredima moraju kupiti knjige za ustav i pravo građana (790), sociologiju (860) i filozofiju (990 dinara).

Učenici koji pohađaju gimnazije prirodno-matematičkog smera za udžbenik iz astronomije moraju izdvojiti 720 dinara, dok su knjige iz računovodstva i preduzetništva za srednje stručne škole oko 900 dinara.

Ipak, ovde nije kraj. Pored osnovnih kompleta koje učenici moraju imati, tu su i dodatne radne sveske, interpretacije, vežbanke, atlasi, CD-ovi i druga didaktička pomagala.

Pojedini roditelji se pak snalaze i kupuju polovne knjige. Obično se potrude da radne sveske budu nove i neispisane, dok im za knjige to i nije previše bitno.

- Na pijacama ili preko interneta mogu se pronaći kompleti knjiga koji su zaista dobro očuvani, a cena im je duplo jeftinija nego u knjižarama ili ako naručujemo preko profesora - kaže majka jednog srednjoškolca.

(Kurir.rs/Blic/Foto Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track