Najnovije vesti

NEMAČKI GLUMAC PODNEO ŽALBU ZBOG FANTOMSKOG KOMENTARA U POLITICI: Slučaj lažnog teksta i fotografije pred Savetom za štampu
Foto: Wikipedia

presavio tabak

NEMAČKI GLUMAC PODNEO ŽALBU ZBOG FANTOMSKOG KOMENTARA U POLITICI: Slučaj lažnog teksta i fotografije pred Savetom za štampu

Društvo

BEOGRAD - Nemački glumac i režiser Andreas Kaufman podneo je Savetu za štampu žalbu protiv dnevnog lista Politika zbog korišćenja njegove fotografije za autorski tekst "Protiv nasilja, ne protiv muškaraca ili žena", objavljen 18. jula, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

U žalbi se navodi da je "Politika" predstavila Kaufmana "u lažnom svetlu kao izvesnog doktora Petra Veličkovića sa problematičnim stavovima koji se odnose na feminističke grupe, nevladine organizacije i stavom kojim se posredno vrši svojevrsna relativizacija zločina".

foto: Privatna Arhiva

"Time je grubo narušeno dostojanstvo i integritet podnosica žalbe, a samim tim i Kodeks novinara Srbije, kao i smernice za njegovu primenu u onlajn okruženju, piše u žalbi uz konstataciju da je Politika "najgrublje prekršila" dva odeljka novinarskog kodeksa - novinarsku pažnju i poštovanje privatnosti.

Po navodima UNS-a, Komisija za žalbe Saveta za štampu razmatraće prijavu protiv Politike na narednoj sednici. Kolegijum Politike saopštio je ranije da je povodom slučajeva objavljivanja tekstova "fantomskih komentatora" u tom listu, prijavio užilaštvu da je mesecima "na meti napada nepoznatih hakera i zlonamernika koji bi želeli da običnu novinarsku grešku predstave kao navodnu nameru tog lista da obmane svoje čitaoce".

Komisija za žalbe Saveta za štampu najavila je ranije da će razmotriti žalbu Autonomnog ženskog centra na tekst objavljen u Politici pod naslovom "Protiv nasilja, ne protiv muškaraca i žena" zbog navodnog relativizovanja nasilja nad ženama i spornog identiteta autora. Savet je saopštio da mu se obratilo više gradjana koji se, kako se navodi, "osećaju prevarenim" zbog teksta čiji je autor navodno osoba koja ne postoji, a žalbe se odnose i na sam sadržaj teksta kojim se relativizuje nasilje nad ženama i vredja dostojanstvo žrtava nasilja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO.

NOVI SKANDALOZNI SNIMCI VUČIĆEVE CENZURE! POSRAMLJENI RADNICI PRIZNAJU DA IM ŠEFOVI NAREĐUJU DA KRIJU KURIR

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...