TRGOVINSKI RAT: Hrvati popuštaju, spremni da smanje uvozne takse
Foto: Dragana Udovičić

POMAK U REGIONALNIM PREGOVORIMA

TRGOVINSKI RAT: Hrvati popuštaju, spremni da smanje uvozne takse

Društvo -

Ostalo je nerešeno ključno pitanje - do kog nivoa će takse biti smanjene, što će biti odlučeno u narednim danima, rekao ministar trgovine BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pregovarao je s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem o smanjenju taksi za uvoz voća i povrća u Hrvatsku i dogovoreno je da će te takse biti smanjene, ali nije postignut dogovor za koliko, objavili su sarajevski mediji.

- Pošto smo se tokom jutra nadmudrivali hoćemo li se naći u Zagrebu, Dubrovniku ili Podgorici, preuzeo sam odgovornost da sa Tolušićem tokom dana komuniciram i da napravimo zajednički dogovor o njihovim novim taksama i o samom mestu gde ćemo se naći. Mogu reći, ali to je samo moj utisak, da smo napredovali i da je hrvatska strana za to da se pravilnik koriguje i da je to u obostranom interesu - rekao je Šarović i dodao da je nerešeno ostalo ključno pitanje - do kog nivoa će takse biti smanjene.

Na Šarovićev poziv, u Sarajevu su u ponedeljak boravili ministri trgovina Srbije, Crne Gore i Makedonije, povodom odluke Hrvatske da naknade za fitosanitarne kontrole pri uvozu robe iz zemalja regiona poveća 22 puta, sa 12 na 270 evra.

Ministri su na tom sastanku pozvali Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske mere, a uputili su pismo i Evropskoj komisiji u kom su izrazili protest zbog mera Hrvatske i zatražili da cene inspekcijskog nadzora i kontrole budu usklađene sa evropskim prosekom.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović juče je izjavio da je Srbija pripremila set aktivnosti koje je već počela da sprovodi kao kontramere na 22 puta uvećane takse na uvoz voća i povrća u Hrvatskoj.

- Naša zemlja neće dozvoliti da je neko vuče za nos - istakao je on.

Kurir / E.K.

Foto: Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandal! Autističnom dečaku Er Srbija nije dozvolila da leti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track