VUK JEREMIĆ: Ozbiljno pristupiti rešavanju problema koje imaju osobe sa autizmom
Foto: Marina Lopičić

VUK JEREMIĆ: Ozbiljno pristupiti rešavanju problema koje imaju osobe sa autizmom

Društvo -

Vuk Jeremić, reagujući na skandalozno izbacivanje iz aviona Er Srbije sina Čedomira Antića, koji boluje od autizma, navodi da u našem društvu mora aktivno da se radi na rešavanju problema sa kojima se susreću porodice osoba sa autizmom, ali i na razvoju kolektivne svesti o tome šta jesu autistična stanja kako ne bi dolazilo do diskriminacije.

"Osobe sa autizmom i njihove porodice nalaze se u veoma nepovoljnom položaju, a država ne čini ništa da im olakša takvu situaciju. Okruženje ume da bude surovo prema osobama sa smetnjama u razvoju, a takvi gestovi najčešće su prisutni iz pukog neznanja", kaže Jeremić.

Neprijatne situacije, poput sprečavanja jedanaestogodišnjeg dečaka da se ukrca na let, nisu retkost, ali to nisu jedini problemi osoba sa razvojnim poremećajima.

"Nadležne državne institucije moraju ozbiljno da shvate da je rešavanje problema u vezi sa dnevnim i dugoročnim smeštajem osoba sa autizmom, terapijama, obrazovanjem i drugim pitanjima urgentno pitanje, jer su to problematična pitanja koja remete gotovo svaki dan osoba sa autizmom.

Trebalo bi analizirati modele drugih zemalja, poput Velike Britanije, gde, recimo, postoje razvojna savetovališta i gde je sistematski uvođena inkluzija, a zatim primeniti slične modele u Srbiji", istakao je naš sagovornik.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandal! Autističnom dečaku Er Srbija nije dozvolila da leti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track