ČEDOMIR ANTIĆ: Goniću Er Srbiju do kraja, do Vrhovnog suda, do Strazbura, do poslednjeg dinara koji posedujem!
Foto: Beta

SRAMOTA DRŽAVNE KOMPANIJE

ČEDOMIR ANTIĆ: Goniću Er Srbiju do kraja, do Vrhovnog suda, do Strazbura, do poslednjeg dinara koji posedujem!

Društvo -

Odlučio sam da pravdu potražim na sudu. Nije reč više ni o Vidu, ni o letovanju... Radi se o pitanjima principa i pravde. Neću uzmaći. Bez obzira koliko potrajalo i kako se završilo, goniću ustanove, a ako bude potrebno i pojedince do kraja - do Vrhovnog suda, do Strazbura, do poslednjeg dinara koji posedujem, naveo je Čedomir Antić u autorskom tekstu za Nedeljnik.

- Strašno je što je moje dete, koje je 100 odsto invalid, žrtva segregacije i što su mu uskraćena osnovna ljudska prava. Strašno je što živimo u zemlji u kojoj onaj ko je moćan ima sva prava, a onaj ko je nemoćan nema nikakva - kaže za Kurir istoričar Čedomir Antić povodom izbacivanja njegovog autističnog sina Vida (11) sa leta „Er Srbije“ na relaciji Beograd-Tivat, kojim je u nedelju 6. avgusta trebalo da sa sestrom, majkom i bakom otputuje na odmor u Crnu Goru.

Antić je ogorčen ponašanjem nadležnih na Aerodromu „Nikola Tesla“ i iz „Er Srbije“ jer se, kako kaže, niko od njih nije udostojio ni da se predstavi.

Na sud zbog pravde

- Čitao sam uvredljivo saopštenje „Er Srbije“, u kojem tvrde da je moje dete bilo agresivno i da mu nisu dozvolili ulazak u avion kako ne bi uznemiravao druge putnike. To apsolutno nije tačno. Tražićemo na sudu snimke sa aerodroma. Na sudu ćemo to rešavati pre svega zbog pravde, ali i hiljada druge bolesne dece. Neka mi kažu koliko su dece sa autizmom iz EU i Amerike vratili. Lako je tako se ponašati prema građanima Srbije. „Etihad“ ima posebnu ustanovu koja se bavi osobama koje boluju od autizma, decu su vodili na simulacione letove, a ovi ovde se ponašaju kao u srednjem veku - kaže Antić.

On je posebno povređen načinom na koji je dete sprečeno da putuje.

- Bili smo svega pet ili šest minuta u redu za čekiranje kad se Vid rasplakao. Objasnio sam službenici, za koju mi je kasnije rečeno da je supervizorka, da se dete ne plaši letenja, nego da boluje od autizma. Odmah je rekla da ne može da putuje i uputila me kod lekara, koji ga nije ni pregledao, a zabranio mu je let zato što nije pod sedativima. Tri godine sam više bdeo nad njim nego što sam spavao i nikad mu nisam dao sedative jer su mi to savetovali lekari, a sad treba da mu ih dajem zbog neljudi iz „Er Srbije“ ili sa aerodroma - ogorčen je Antić.

foto: Zorana Jevtic

Predsednik Centra za međunarodnu politiku i održivi razvoj Vuk Jeremić smatra da ovakve situacije nisu retkost.

- Osobe sa autizmom i njihove porodice nalaze se u veoma nepovoljnom položaju, a država ne čini ništa da im olakša. Nadležne državne institucije moraju ozbiljno da shvate da je rešavanje problema u vezi sa dnevnim i dugoročnim smeštajem osoba sa autizmom, terapijama, obrazovanjem i drugim pitanjima urgentno - ističe Jeremić.

Iz „Er Srbije“ nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega su dečaka koji boluje od autizma sprečili da otputuje njihovim avionom.

Neprimereno ponašanje

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović kritikovao je juče, kako je rekao, neprimereno ponašanje predstavnika Aerodroma „Nikola Tesla“ i „Er Srbije“, koji nisu pustili 11-godišnjeg autističnog dečaka da se ukrca u avion zbog procene da bi njegovo dugotrajno plakanje moglo da uznemiri ostale putnike.

Predsednica Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i roditelj Vesna Petrović oštro je osudila potez „Er Srbije“ i ocenila da je to sramotno:

- Tipična diskriminacija. Postavlja se pitanje - da je neko drugo dete plakalo kao što je taj dečak, da li bi se tako reagovalo? Ne! - ocenjuje Vesna Petrović.

Bez prava na besplatan prevoz

DISKRIMINISANE I OSOBE SA INVALIDITETOM

Ovo je samo još jedan u nizu slučajeva diskriminacije u našoj zemlji od strane pojedinih institucija. Kao što je Kurir juče pisao, veliki broj osoba sa invaliditetom ostao je uskraćen za besplatan prevoz zbog novog pravilnika koji uređuje Sekretarijat za gradski prevoz Beograda. Prema prethodnom pravilniku, jedan broj obolelih od multiple skleroze, mišićne distrofije, dečje i cerebralne paralize je pokazivanjem medicinskog nalaza i ličnih dokumenata dobijao legitimaciju za besplatan prevoz. Sada pravo na besplatnu kartu imaju samo oni koji imaju potpuni gubitak radne sposobnosti.

ČINJENICE

PONAŠANJE DECE SA AUTIZMOM

- nezainteresovanost

- ponavljaju reči onako kako ih čuju

- ponašaju se jednolično

- imaju neobične pokrete

- nemaju interesovanje za drugu decu

- povremena uznemirenost

Kurir / S. Tomčić - M. Branković

Foto: Beta, Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pljačka!? Roditelji evo koliko će vam trebati para za školu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track