RTS krši Ustav zbog pretplate

Kurir otkriva

RTS krši Ustav zbog pretplate

Društvo -
Naplatom se krše članovi Ustava Srbije koji garantuju pravo na jednakost pred zakonom i na slobodno raspolaganje imovinom, kaže bivši sudija Zoran Ivošević

BEOGRAD - Ustavni sud da presudi!Postoje dva ozbiljna razloga za pokretanje ocene ustavnosti naplate RTV pretplate! Ovo za Kurir tvrdi Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda, koji smatra da je naplata RTV pretplate neustavna jer se njome krše članovi 21 i 58 Ustava.

- Član 58 Ustava jamči pravo na imovinu, koje ima temelj u svojini. Ustav kaže da svi građani mogu mirno da uživaju u svojim sredstvima, u koja spada i novac. Ako nam neko uzima novac bez osnova, onda narušava član 58 Ustava. Kad bih imao televizor i kad bih ga koristio i gledao RTS, onda bi postojao pravni osnov za naplatu, mada ni to nije sasvim pouzdano, jer oni nemaju evidenciju ko ima televizor, a ko nema. Drugo, ako imam otpor prema RTS i ne gledam njihove programe, zašto bih onda plaćao taj namet. Na meniju je more istih stvari i lično sam proklijao od repriza koje po 100 puta gledamo. Ako neko građane tera da plaćaju nešto što ne gledaju, onda im nameće porez na dobit koju nemaju i tako narušava njihovo pravo na svojinu nad novcem - objašnjava Ivošević i dodaje da je sporno to što se za druge televizijske programe pretplata ne plaća, a za RTS se plaća bez obzira na to da li ga gledamo ili ne.On ističe da se druga nepravilnost odnosi na član 21 Ustava, koji u stavu 1 garantuje jednakost svih građana pred zakonom.- Kako ćemo biti jednaki ako vi imate a ja nemam televizor, a i vi i ja plaćamo RTV pretplatu. Smatram da građani treba da pokrenu inicijativu za ocenu ustavnosti naplate RTV pretplate. Postupak treba da pokrenu nadležni državni organi, a Ustavni sud će doneti odluku o tom pitanju.

Šta kažu političari: treba li plaćati pretplatu ili ne?

Srđan Milivojević (DS)- Treba ukinuti pretplatu. Toj je moj stav. Zašto bi RTV pretplatu trebalo da plaća neko ko nema televizor, poput mene?! To je prvi i osnovni razlog.

Aleksandar Čotrić (SPO)- Iako plaćam RTV pretplatu, nezadovoljan sam programom RTS i zbog toga smatra da je ne bi trebalo plaćati. Program je politički pristrasan.

Borisav Pelević (SNS)- Građani ne bi trebalo da plaćaju pretplatu a sve televizije s nacionalnom frekvencijom trebalo bi da budu ravnopravne. Ne vidim po čemu je RTS javni servis.

Željko Ivanji (URS)- Mislim da niko ne bi trebalo da plaća pretplatu i da bi RTS trebalo da se finansira iz budžeta, i to u normalnoj meri. Onda bi odgovornost za kvalitet bila na državi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track