Najnovije vesti

LAKŠE DO UPISA U KATASTAR: Gotovo za 3 do 5 dana, a od 2020. sve elektronski
Foto: SDJP

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

LAKŠE DO UPISA U KATASTAR: Gotovo za 3 do 5 dana, a od 2020. sve elektronski

Društvo

BEOGRAD - Upis svojine u katastar skratiće se na tri do pet dana usvajanjem novog zakona, a od 2020. čitav postupak upisa svojine biće u potpunisti elektronski.

Uvođenje e-katastra i e-prostora znači da će čitav proces gradnje, od izrade planskih dokumenata, preko izdavanja dozvola, do upisa onog što se izgradi, raditi jednostavno, brzo i u elektronskom postupku, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Cilj reforme katastra je, kako se navodi, da on bude sređen, uredan i efikasan, a da građani posao mogu da završe za svega nekoliko dana i to u elektronskom postupku.

foto: rgz.gov.rs

U prelaznom periodu, do kraja 2019. godine, u planu je da se upis imovine radi i papirno i elektronski, da bi od 2020. počeo da funkcioniše u potpunosti elektronski, kao što se radi sa elektronskim građevinskim dozvolama, kaže Đorđe Milić, pomoćnik ministarke građevinarstva i dodaje da se Nacrt zakona o upisima u katastar trenutno nalazi na javnoj raspravi.

Milić ističe da skraćenje procedure i prelazak na digitalno podnošenje zahteva u katastru predstavljaju nastavak reforme građevinskih dozvola, zahvaljujući kojima je Svetska banka uvrstila Srbiju među prvih 10 zemalja reformatora u svetu.

foto: Nebojša Mandić

"Krajnji cilj reforme katastra, zajedno sa novom reformom e-prostor, kojom će se uvesti elektronska procedura za usvajanje planske dokumentacije, jeste da građani dobiju efikasan servis u ovoj oblasti, a Srbija dodatno popravi svoj rejting na listi Duing biznis Svetske banke", kaže Milić.

Kako objašnjava, reforma e-prostor podrazumeva da će se planska dokumentacija raditi u digitalnom formatu, u kraćim rokovima, i da će građani imati jasan pregled za svaku katastarsku parcelu da li na njoj može da se gradi, da li je reč o zaštićenom području, kao i koja vrsta objekta je dozvoljena.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...