Najnovije vesti

NOVO OD 1. SEPTEMBRA: Petaci će učiti i programiranje
Foto: SDJP

U novoj školskoj godini još više obaveza za đake

NOVO OD 1. SEPTEMBRA: Petaci će učiti i programiranje

Društvo

BEOGRAD - Učenici petog razreda osnovne škole od ove školske godine imaće i tri nova predmeta: informatiku i računarstvo, fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehniku i tehnologiju, a pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljeković je najavila da će petaci učiti i programiranje.

 

"Informatika je bila izborni predmet, tako da su đaci mogli da se opredele za nju, ali od ove godine to će biti obavezan predmet", navela je Nedeljković.

Informatika će i dalje u šestom, sedmom i osmom razredu biti izborni predmet u narednoj školskoj godini. On je rekla da se informatika uvodi kao obavezan predmet u petom razredu u cilju podizanja digitalnih kompetencija odnosno kako bi naša deca išla u korak sa vremenom i na vreme stekla odgovarajuće kompetencije za tržište rada.

 

"Potrudili smo se da program bude zanimljiv i kreativan i da bude ono što učenici žele, mogu i umeju da rade, ali da nadograđuju svoja znanja. Ne dolaze svi sa istim nivom znanja. Nažalost naša deca se, kada je reč o internet tehnologije i računari, više bave društvenim mrežama u nekim zanimljivim sadržajima, a manje nečim onim što bi bilo zaista korisno. Oni će sada u petom razredu početi da uče programiranje, to je nešto što je veoma ozbiljno i zanimljivo i verujem da će to njima biti izazov i da će oni to uspešno savladati", navela je Nedeljković.

foto: Reuters

Kada je reč o zdravstvenom vaspitanju, ona kaže da je cilj da se u okviru jednog predmeta podiže zdravstvena svest dece, kako bi imali bezbedne i zdrave škole i decu koja će zdravo ozdrastati.

 

"Svi mislimo da je to normalno, ali se često susrećemo sa situacijom da dete ne zna šta znači higijena prostora, da se ruke ne peru dovoljno i slično i zato moramo decu da naučimo zdravim higijenskim navikama", rekla je Nedeljković. Ona je dodala da će sve to biti prožeto i kroz fizičku aktivnost.

 

Ministarstvo zdravlja je ponudilo njihove stručnjake i oni će učestvovati u obukama za sve nastavnike fizičkog vaspitanja, a Nedeljeković je najavila da će te obuke krenuti posle 20. avgusta.

 

Za učenike petog razreda svi izborni predmeti će biti ukinuti kao takvi, a njihov status će preći u sekcije, dok će obavezni izborni predmeti - veronauka, građansko i drugi strani jezik ostati u tom statusu.
Petaci će od naredne školske godine imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, dok će pored toga imati čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kako zaštiti decu od “Plavog kita”?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...