DOSTA JE DISKRIMINACIJE: U Srbiji niko ne brine o osobama s autizmom!
Foto: Shutterstock

POTRESNO

DOSTA JE DISKRIMINACIJE: U Srbiji niko ne brine o osobama s autizmom!

Društvo -

Nema podataka koliko ima autističnih osoba i koliko je njihovih roditelja bez primanja, navodi Milena Vuković, tetka autističnog Igora Tadića

Slučaj diskriminacije autističnog Vida Antića (11), sina istoričara Čedomira Antića, kome osoblje „Er Srbije“ nije dozvolilo da putuje njihovim avionom u Crnu Goru na more, podstakao je Milenu Vuković, tetku autističnog Igora Tadića (28) iz Beograda, da se u njegovo ime pismom podrške obrati Antiću.

- Roditelji autističnog deteta svakodnevno se iscrpljuju do iznemoglosti i u razvijenim zemljama gde postoje adekvatni smeštaji, programi i plate za roditelje. Zamislite kako je mamama i tatama u Srbiji. Niko ih ne čuje, nikoga ne interesuju, rugaju im se, ponižavaju ih, lažu, vređaju. Za sve vreme mog autizma mama je zakucala na hiljade vrata, svaka su ostala zatvorena - piše Milena u ime sestrića.

Skidaju odgovornost

Potresnim rečima o nevoljama sa kojima se susreću odrasle autistične osobe, njihovi roditelji, braća i sestre u pismu se ističe nebriga države.

- Država Srbija za 28 godina nije našla način ni sredstva, ni objekat u kojem bih ja mogao da boravim 24 ili 48 sati, tri ili pet dana neprekidno.

Gradonačelnik Beograda smatra da organizacija života odraslih autističnih osoba nije u njegovoj nadležnosti. Isto smatra i ministar za rad i socijalna pitanja. Sistemski način rešavanja pitanja autizma u Srbiji niko nije ni pokušao da uspostavi. Zdravo dete u hraniteljskoj porodici u Srbiji obezbeđuje takvom hranitelju platu. Srbija to ne obezbeđuje mojoj mami. Tate i mame autistične dece nisu ni u jednom planu gradskog ni državnog budžeta - navodi se u pismu.

Zovu ih u vojsku

Milena Vuković za Kurir ističe da je pismo u Igorovo ime napisala s nadom da će ono podstaći ministra za rad i socijalna pitanja Zorana Đorđevića i gradonačelnika Beograda Sinišu Malog da organizuju sastanak sa roditeljima kako bi sistemski rešili probleme dece obolele od autizma.

- Niko u državi ne zna koliko ima autističnih osoba u Srbiji, koliko je njihovih roditelja bez primanja, niti koliko njih nema ni oca ni majku... Zna li neko kako autističan Igor ode kod zubara i od čijih para će ga platiti? Zna li država gde će Igor od ponedeljka do petka ako mu majka ode na operaciju? Moja sestra godinama dobija poziv za vojsku za Igora, hiljadu puta ga je vodila u MUP da izvadi ličnu kartu. U ovoj zemlji niko nema pojma ni o čemu - ogorčena je Milena i dodaje da bi država na Antićev slučaj trebalo da odgovori institucionalno.

Kurir / S. T.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track