AGENCIJA ZA RESTITUCIJU PREDLAŽE VLADI: Obeštećenje vlasnika kojima je uzeta imovina
Foto: Fonet/Nenad Orević

OBRAČUN

AGENCIJA ZA RESTITUCIJU PREDLAŽE VLADI: Obeštećenje vlasnika kojima je uzeta imovina

Društvo -

Agencija za restituciju će najkasnije tokom septembra predložiti Vladi Srbije koeficijent po kome bi se obračunavala vrednost imovine oduzete posle Drugog svetskog rata koju nije moguće vratiti u naturi, izjavio je juče direktor te agencije Strahinja Sekulić.

On je naveo da agencija privodi kraju predlog koeficijenta obeštećenja koji Vlada treba da utvrdi. Sekulić je za Tanjug rekao da je agencija već donela skoro više od 1.000 rešenja o pravu na obeštećenje.

- Kada se utvrdi koeficijent, moći će da se krene sa isplatama. Zakon nas je obavezao na to i mi smo, bez obzira na eventualne najave promene zakona, ušli u rokove. Postupak isplate trebalo bi da već 2018. krene punom parom - rekao je Sekulić.

U poslednjih šest godina agencija je, kaže, zajedno s Poreskom upravom prikupljala podatke, vršila procenu imovine koja ne može da se vrati u naturi i ti podaci su već dovoljni da se Vladi predloži donošenje koeficijenta.

- Zakon je predvideo iznos od dve milijarde evra kao iznos obeštećenja. Ovaj iznos imovine koji smo utvrdili, a koja ne može da se vrati, podeliće se sa dve milijarde i taj koeficijent će utvrditi Vlada i po tom koeficijentu će biti vršene isplate u vidu obveznica na rok od 12 godina - objasnio je Sekulić.

Kurir / E.K.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track