SRBI VERUJU U NJEGOVA ČUDA I KLANJAJU SE NJEGOVIM MOŠTIMA: Sveti Zosim Tumanski pomaže bolesnima, danas se njemu pomolite
Foto: Youtube Printscreen

sLAVIMO VELIKOG ČUDOTVORCA

SRBI VERUJU U NJEGOVA ČUDA I KLANJAJU SE NJEGOVIM MOŠTIMA: Sveti Zosim Tumanski pomaže bolesnima, danas se njemu pomolite

Društvo -

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju dan posvećen Zosimu Tumanskom, svecu kog mnogi smatraju čudotvorcem.

foto: Youtube Printscreen

Živeo je u 14. veku i stradao je za veru, a prema odluci Sabora SPC praznuje se 21. avgusta. Nazivaju ga i Sinaitom jer je u Srbiju, kao monah isihasta, došao u Srbiju u vreme kneza Lazara.

foto: Youtube Printscreen

Sahranjen je na monaškom groblju u Tumanu, a narod se klanja njegovim moštima tražeći isceljenje najtežih bolesti. Narod veruje da je Miloš Obilić, kosovski junak, nenamerno ubio i monaha Zosima u lovu?!

Miloš je navodno začuo šuštanje iz obližnje šume pa je odapeo strelu iz luka misleći da gađa neku životinju, ali je prema predanju pogodio pustinjaka Zosima. Kad je to video, uzeo ga je u naručje i poneo ga, a Zosim mu je rekao da ga tu ostavi "tu, mani me..." pa je mesto gde je Zosim tražio da ga spusti i gde su potom nikli manastir i manastirska crkva nazvan Tumane.

(Kurir.rs/Wikipedia/Foto: Youtube printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kokeza se obogatio na grbači naroda, od aerodroma dobio 32,5 miliona!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track