BRUKA! GLADNI ŠTRAJKAČI IZ GOŠE POLJUBILI VRATA VLADE SRBIJE: Bar da nas je čistačica saslušala!
Foto: Nebojša Mandić

Vlast zabole uvo za njih

BRUKA! GLADNI ŠTRAJKAČI IZ GOŠE POLJUBILI VRATA VLADE SRBIJE: Bar da nas je čistačica saslušala!

Društvo -

Niko iz Vlade Srbije juče nije primio više od sto radnika „Goše“, koji su u štrajku od marta, a juče su tri sata protestovali ispred zgrade u Nemanjinoj ulici

Zoran Đorđević, ministar za rad, izjavio je juče da nije razgovarao s radnicima „Goše“ koji su protestovali ispred Vlade Srbije jer je ta fabrika u privatnom vlasništvu, što je izazvalo brojne osude i reagovanja.

Šta je sa obećanjima

Oni su tražili da im nadležni kažu šta će biti s njima, i šta je sa obećanjima države da će im pomoći, jer plate nisu primili tri meseca, a duguje im se između 20 i 30 zarada. Štrajkači su zatražili od Vlade da im pomogne jer je pomagala i drugim privatnim firmama, kao što su „Fijat“, „Gorenje“, pa i „Agrokor“.

foto: Dragana Udovičić

A ministar Đorđević poručio je da je Vlada od prvog trenutka preko Agencije za mirno rešavanje radnih sporova pokušala da reši problem. On je dodao da je Vlada Srbije radnicima pomogla da overe zdravstvene knjižice do 30. septembra, nudila se da posreduje u prodaji proizvoda te fabrike, ali i ponudila 120 radnih mesta, za koja se prijavio samo jedan radnik.

- Ali ne smemo da izdvojimo njih kao neki poseban slučaj, jer bi to bio presedan i posle pravilo kako bi trebalo prema svima da se ophodimo, s obzirom na to da se radi o privatnoj kompaniji, ponašamo se vrlo obazrivo, ali i naravno brinemo o svima njima - naveo je Đorđević i dodao da štrajk nije način na koji radnici treba da ostvaruju svoja prava.

Ovo nije država!

foto: Nebojša Mandić

Milan Vujičić, predsednik štrajkačkog odbora, rekao je da država zove vlasnika „Goše“ na razgovor, ali bez efekta.

- Ministar privrede Goran Knežević ga zove, i to izgleda kao da ja zovem Trampa da se obrati radnicima! Ovo nije država! - poručio je Vujičić. Radnik Novica Janković kaže da vlast tera radnike da kradu da bi preživeli, pa će morati da grade nove zatvore. - Kako ih nije sramota da ne izađe niko, bar čistačica - zapitao se on.

REAGOVANJA

foto: Dragana Udovičić

Saša Janković,predsednik Pokreta slobodnih građana

Robovi, a ne građani

Radnici privatnih firmi nemaju prava? Za njih ne važi zakon? Robovi, a ne građani - to o njima ova vlast i misli dok ih iznajmljuje strancima.

foto: Fonet Nenad Đorđević

Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije

Privatne firme iznad zakona

Ova vlast ponavlja staru Dinkićevu i dosovsku mantru da je privatna firma svetinja i iznad zakona i potreba ljudi. To je opasna filozofija, jedina pored pljačke, koju ova vlast razume. Ne samo da se mora zaštititi zakon i interes radnika, utvrditi ko je odgovoran što kupac preduzeća ne ispunjava svoje obaveze već se odgovorni moraju kazniti po zakonu, a radnici zbrinuti, jer naši građani ne smeju biti teret svojoj državi, kad je već teret ova korumpirana i nesposobna oligarhija.

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Boško Obradović, predsednik Dveri

Država da štiti radnike od lopova

Država mora da štiti radnike od lopovskih poslodavaca. Kako je moguće da neko godinama ne isplaćuje zarađene plate radnicima i porez državi? Ako ova vlast ne može to da reši, treba da leti. Ne smemo da se pretvorimo u zemlju jeftine radne snage. Puna podrška radnicima „Goše“. Sledeći put treba da nas bude mnogo više dok ne srušimo one koji rade za interese stranih firmi, a ne domaćih radnika.

foto: Kurir

Kurir / E.K. Foto: Nebojša Mandić, Dragana Udovičić, Nenad Đorđević

SVE O POZNATIMA

ČITAJTE U MAGAZINU STARS: Otac Eve Ras bio je gej

U današnjem dodatku Stars pročitajte šokantnu ispovest glumice Eve Ras, koja je ispričala kako zna da joj je otac bio gej i otkrila sve o svom teškom detinjstvu i životu nakon što je sahranila ćerku.

Pored toga, saznajte zašto je Rada odbila fiksna mesečna primanja od čak 20.000 evra, zašto Goga mora da izvadi silikone i šta u intervjuu za Stars kaže Zoran Marjanović.

Uzbudljive vesti sa srpske estrade čitajte svake srede u Starsu, najtiražnijem magazinu o poznatima.

foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track