NAJAVLJENI ŠTRAJK ZA 1. SEPTEMBAR NIJE OTKAZAN: Završen sastanak premijerke Brnabić sa prosvetarima!
Foto: Marina Lopičić

VLADA SRBIJE

NAJAVLJENI ŠTRAJK ZA 1. SEPTEMBAR NIJE OTKAZAN: Završen sastanak premijerke Brnabić sa prosvetarima!

Društvo -

Predsednik unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je danas da je dobro što je došlo do sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, da nisu dobili konkretnu ponudu i da najavljeni štrajk za 1. septembar ostaje.

"Nismo dobili mogućnost da napravimo nekakav protokol koji smo želeli. štrajk ostaje 1. septembra, s tim što imamo obećanje da će premijerka kada bude saznala koliko je moguće povećanje plata za zaposlene u obrazovanju prvo zvati predstavnike sindikata", rekla je Janković novinarima.

Na pitanje da li je negde bilo pomaka, jer je bilo više tema na dnevnom redu Janković je istakla da je najveći pomak taj što je došlo sastanka, da su čekali "godinu i po dana" na prijem i da ih je premijerka Brnabić pozvala.

Kako je rekla Brnabić je najavila da će ih pozvati ponovo da ih direktno informiše o tome koliko su moguća povećanja plata.

Janković je rekla da je tokom sastanka rečeno da država i dalje želi da podrži obrazovanje, ali i da je situacija sa platama u obrazovanju katastrofalna, jer su prosvetari 17 odsto ispod republičkog proseka.

Prema njenim rečima, to nikoga ne raduje.

"Meni je drago što to ne raduje ni predsednicu vlade i očekujemo da ćemo imati nekakve direktne ponude za to šta će biti nadalje", rekla je Janković. Ističe, da je nacrt Zakona o zaposlenima u javnoj upravi, oko koga se vodi polemika od četvrtka u javnoj raspravi, i navodi da će sindikati učiniti sve da u javnoj raspravi prvo opomenu, a zatim i iznesu predloge, "pa da konačno budu usvojeni i njihovi predlozi".

"Smatramo da ovaj zakon nikako nije dobar za nas", rekla je Janković i dodala da se pričalo i o tome da li je moguće i kako napraviti vrednovanje u obrazovanju, ali kako kaže, to su finese o kojima će pričati sa ministrom prosvete.

"Što se tiče novca, novca nema, to znamo i pre ovog sastanka. Dakle, novca će za obrazovanje možda biti malo više nego za druge, ali nažalost obrazovanje će i dalje biti 13. prase", navela je Janković.

Ističe, da će Unija sindikata održati za 1. septembar najavljeno skraćenje časova na 30 minuta u svim školama članicama, da će u svim većim gradovima napraviti protest i pokušati da objasne šta se tačno dešava. Navodi, da će u to vreme biti završena i javna rasprava o Zakonu o zaposlenima u javnom sektoru.

"Ako ministarstvo i vlada budu ostali pri ovakvom zakonu najavljujemo dalje sindikalne akcije i obustavljamo nastavu", kaže Janković.

foto: Marina Lopičić

Kako je rekla najspornije u zakonu je što "derogira sve ono što su prosvetari sticali, a to su mogućnosti jubilarne nagrade, posebni kolektivni ugovori...

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovala je i predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Ljiljana Kiković koja je, kako je rekla, iznela probleme zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Navodeći da joj drago da se razgovara o zakonu, istakla je da su problemi ''predškolaca'' malo drugačiji jer su ''na lokalnom budžetu''. Ona je ukazala da oni imaju probleme u vezi isplata plata, isplaćivanja školske spreme, prebukiranosti u grupi.

Brnabić: 2018. bolje stanje u prosveti

Prosveta će od 2018. prvi put imati stanje koje je bolje nego što je bilo pre smanjivanja plate od 10 odsto, poručila je predsednica vlade Ana Brnabić tokom današnje prezentacije projekta eProsveta i esDnevnika.

Ona je navela da je u poslednje dve godine prosveta vraćena na svoj raniji nivo i poručila da su digitalizacija i bolje obrazovanje dva osnovna priroteta Vlade te da bez toga nema Srbije 21. veka niti razvoja kakav nama treba. Prethodna vlada je, kaže ostavila fiskalnu konsolidaciju i dobar budzet, pa sadašnja Vlada ima priliku da se ne bavi teskim ekonomskim merama, već mora samo da ih održi, a moze da se posveti tome da gradi rast.

"Toga nema bez obrazovanja. Zbog toga je ovaj program uspostavljen", rekla je Brnabić.

Ona se zahvalila direktorima koji učestvuju u prvoj fazi pilot projekta i najavila da će po fazama biti uvodeno još noviteta.

"Čini se da smo puno uradili na modernijem obrazovanju. Prvo je materijalni položaj, tu imamo uzlazni trend", rekla je predsednica vlade i poručila da je finansijsko stanje i dalje dosta loše za prosvetu, ali i zdravstvo i pravosuđe.

Ona kaže da je u 2016. i 2017. godini dosta urađeno za prosvetu, da to i dalje to nije dovoljno, ali je trend koji pokazuje da je opredljenje vlade bolja situacija u prosveti.

Prezentaciji projekta koji bi od 1. septembra trebalo da zaživi, prisustvovao je i minustar prosvete Mladen Ssarčević koji se zahvalio predsednici vlade na posvećenosti projektu i rekao kako su oni i pre nego što je ona postala premijerka, hteli da podignu prosvetu na viši nivo.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Razgovor tačno u podne! Šta su se dogovorili Vučić i Zaev?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track