BRANISLAV GULAN O RASPRODAJI NJIVA PO SRBIJI: Neko će kupovati zemlju za strance
Foto: Media Centar, Shutterstock

OŠTRa reakcija

BRANISLAV GULAN O RASPRODAJI NJIVA PO SRBIJI: Neko će kupovati zemlju za strance

Društvo -

Šta je administracija radila pet godina, zašto se čekalo, pita se član Odbora za selo SANU

Vodimo prazne razgovore, imate već sad pojavu da se zakoni ne primenjuju, već sad se priprema da naši državljani kupuju zemlju za strance!

Ovako govori Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti. On takođe dodaje:

- Nisam siguran u zakon, stranci ni dosad nisu mogli da kupuju zemlju, pa su kupili 22.000 hektara.

Srbija je, kako je Kurir već pisao, jedina zemlja koja je pre ulaska u Evropsku uniju dozvolila strancima da kupuju poljoprivredno zemljište, i to će se nastaviti i kad bude donet nov zakon o poljoprivrednom zemljištu, o kojem je juče Narodna skupština drugi dan raspravljala. Istina, bez izmena zakona, a zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SPP), koji je potpisan 2008, stranci bi i kao fizička lica mogli da kupuju zemlju od 1. septembra. Ali zakonom im nije zabranjeno da to rade tako što će osnovati firmu u Srbiji.

- Stranci će naći ljude koji imaju državljanstvo Srbije, oni će da kupuju zemlju za njih i da je obrađuju. Šta je administracija radila pet godina, zašto se čekalo, rešenje nije bilo na javnoj raspravi, nisu razmatrana mišljenja stručnjaka, sumnjam da će ovo dobro da se završi. Ništa nismo radili od potpisivanja SSP - rekao je Gulan za N1.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš kaže da su poljoprivrednici nezadovoljni menjanjem zakona, za koji tvrdi da je loš, da se ne može popraviti i da nam treba nov zakon.

Kurir / E.K.

Foto: Media Centar, Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandal! Sekretarica Milana Krkobabića postala direktor “Pošte Srbije” i dovela preduzeće do ivice propasti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track