BITKA ZA POVEĆANJE MINIMALCA: Gazde zgrću profit, radnicima mrvice
Foto: Fonet

Dijalog

BITKA ZA POVEĆANJE MINIMALCA: Gazde zgrću profit, radnicima mrvice

Društvo -

Sindikati i poslodavci saglasni su da minimalnu platu, koja je sada ispod 200 evra, treba povećati, ali potežu i različite argumente pod kojim uslovima to treba učiniti.

Zoran Ristić iz Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ ističe da poslodavci zloupotrebljavaju instituciju minimalca, odnosno da minimalnu zaradu posmatraju kao standard, a ne kao izuzetak.

- Najveći broj poslodavaca posmatra minimalac kao nešto uobičajeno, prema Zakonu o radu ona bi trebalo da bude ugovarana samo kad se dese poremećaji u poslovanju poslodavca. Vlada promoviše Srbiju kao destinaciju s kvalitetnom i jeftinom radnom snagom, kao da zaposleni treba da budu srećni što primaju minimalac - rekao je Ristić za N1.

On dodaje da je Srbija rekorder po podizanju produktivnosti rada, a da je povećanje zarada malo.

- Rezultati pokazuju da je povećan profit poslodavaca, pa nije ga sam stvorio već s radnicima - rekao je Ristić.

Anketa Unije poslodavaca Srbije (UPS) pokazala je da dve trećine poslodavaca smatra da se nisu stekli uslovi za rast minimalne cene rada jer nisu dobili nikakvo finansijsko rasterećenje.

- Potrebno je povećanje zarada, ali ne može samo na teret poslodavaca, mora i država da učestvuje - istakao je Nebojša Atanacković iz UPS.

Kurir / E.K.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track