ANA BRNABIĆ: Ima prostora za povećanje plata u prosveti
Foto: Dado Đilas

premijerka srbije

ANA BRNABIĆ: Ima prostora za povećanje plata u prosveti

Društvo -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ima prostora da se povećanje plata prosvetarima, ali da još ne može da precizira za koliko.

"Imamo suficit u budžetu. Mi završavamo analize sa Ministarstvom finansija, a isto tako razgovaramo sa MMF-om. Da ne bi sada licitirali, da ne bude rekli smo tri a biće pet ili rekli smo sedam, a biće šest... Mi kao vlada to ne želimo da radimo", rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji sa ministrom prosvete u Vladi Srbije.

Ona je podsetila da je država 2014. godine ušla u fiskalnu konsiolidaciju, da su zaposlenima u javnom sektoru smanjene plate za 10 odsto, ali da je sa poboljšanjem fiskalnih rezultata, plate povećavane.

U dva navrata prosveta je imala povećanje od četiri i šest odsto, dok je u zdravstvu bilo povecahnje sedam odsto. U državnoj upravi povećanja nije bilo, podsetila je Brnabić.

"Ova i prethodna vlada rekle su da je fokus na obrazovanju. I to smo ispratili najvećim povećanjem plata koje je bilo moguće u prosveti", zaključila je.

"Minimalna cena rada biće povećana, pregovori teku dobro"

Brnabićeva je izjavila da će minimalna cena rada, o kojoj se trenutno pregovara, biti povećana, a razmatra se i povećanje neoporezivog dela plate, kako bi se olakšalo poslodavcima.

"Pregovori o minimalnoj ceni rada teku dobro i treba da se završe do 15. septembra", rekla je Brnabić novinarima, ali nije želela da navede o kolikom povećanju se radi.

Minimalnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika, a poslednjih pet godina minimalna zarada po satu je povećana 15 dinara.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track