ANA BRNABIĆ: Razgovor sa prosvetarima čim bude bilo poznato koliko je moguće povećenje plata!
Foto: Dado Đilas

PREMIJERKA SRBIJE

ANA BRNABIĆ: Razgovor sa prosvetarima čim bude bilo poznato koliko je moguće povećenje plata!

Društvo -

Premijerka Ana Branabić danas je izrazila spremnost da razgovora s prosvetnim radnicima koji štrajkuju, čim, kako je rekla, bude videla koliko je moguće povećenje plata u prosveti.

Ona je rekla novinarima i da razume nezadovljstvo prosvetnih radnika jer je njihova prosečna plata ispod proseka zarada u javnim službama. Brnabićeva je rekla i da štrajk prosvetnih radnika neće uticati na to da li će biti razgovora Vlade s njima.

"Razgovora će biti, i to prvi put kada budem videla ili kada budem imala informacije koliko će povećanje zarada biti moguće, sešću s prosvetarma i razgovaraću", rekla je premijerka.

Podsetila je da je prosveta, nakon fiskalne konsolidacije i smanjenja plate i javnoj upravi za deset odsto, bila jedina oblast kojoj su poslednje dve godine zarade vraćene.

Ana Brnabić je rekla i da im je "plata u dva navrata povećana za četiri, odnosno za šest odsto".

"Ide se i na novo povećanje plata i još uvek se razmatra koliko će biti, ali s tim povećanjem oni će prvi put imati zarade veće od onih koje su imali pre krize", rekla je premijerka.

Povodom zahteva prosvetara i za povlačenje iz procedure Nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, ona je ponovila da vlada od tog zakona neće odustati.

"To je za nas srž reforme javne uprave i mi o tog zakona nećemo odustati", rekla je Brnabićeva.

Odbacila je primedbe sindikata, istakavši da ne stoji ni jedna zamerka sindikata da je zakon loš po njih. Navela je kao primer da zakon ne suspenduje kolektivni ugovor kako tvrde sindikalci.

Ana Brnabić je ukazala i da će taj zakon omogućiti da budu nagradjeni najbolji učitelji, nastavnici i profesori.

"Ostalo je još da se razgovara o tome kako da napravimo sistem koji će uvesti standarde ocenjivanja kvaliteta rada prosvetnih radnika prema kojima će biti nagradjivani nabolji", dodala je ona.

Kurir.rs/Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandalozno! Gašić pravi Gestapo od BIA, zapošljavaće koga hoće!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track