U ATINU NA SAJBER NOŽ: Sve više pacijienata iz Srbije s najtežim malignim bolestima spas traže na grčkoj klinici
Foto: Zorana Jevtić

Savremena Operacija

U ATINU NA SAJBER NOŽ: Sve više pacijienata iz Srbije s najtežim malignim bolestima spas traže na grčkoj klinici

Društvo -

Između 12 i 15 pacijenata sa najtežim malignim bolestima svakog meseca iz Srbije ide put Grčke, u Specijalnu kliniku za radiohirurgiju i radioterapiju "Jatropolis" u Atini. Sajber nož i tomo terapija na ovoj Klinici za većinu nevoljnika su poslednja nada, ali doktori "Jatropolisa" potvrđuju da pacijenti iz Srbije tamo, nažalost, kasno stižu, kad su se najrazličitiji maligni tumori već razvili do četvrte, zapravo i poslednje faze.

Doktor Stelios Kouvaris, koji odlično govori i srpski, kaže da u ovu kliniku iz Srbije najviše pacijenata dolazi sa karcinomom pluća i to tek kad već postoje promene, odnosno metastaze na mozgu, jetri, bubrezima... Neki kasno saznaju za mogućnosti sajber noža i tomo terapije, nekima treba vremena da sakupe 15.000 - 20.000 evra za lečenje.

O trošku zdravstvenog osiguranja oboleli iz Srbije sporadično se upućuju u Tursku na sajber nož, ali samo ako imaju tumor glave, i to pod određenim uslovima. Manji tumori, do 30 milimetara leče se gama nožem, koji Srbija ima od kraja 2015. godine, a veći, ako nisu operativni, u Turskoj, sajber nožem. Od 2011. godine tamo je upućeno 11 pacijenata za koje je plaćeno 74.000 evra. Sa karcinomom pluća ili malignim tumorima tzv. solidnih organa: jetre, pluća, bubrega, van zemlje se ne može "sa uputom".

Doktor Kouvaris kaže da ovi karcinomi sada mogu uspešno da se tretiraju sajber nožem, koji je pre dve decenije, kada je napravljen, bio namenjen samo za tumore glave.

- Mi imamo sajber već 11 godina, i njime se sada leče tumori mozga, pluća, jetre, bubrega, materice, jajnika, pankreasa, prostate, zapravo tumori gotovo svih lokalizacija - priča doktor Kouvaris za "Novosti". - Iz Srbije imamo puno pacijenata sa adenokarcinomom debelog creva, nažalost i sve više dece sa sarkomima, što je verovatno posledica bombardovanja vaše zemlje. Svi, nažalost, stižu kasno. Od 10 pacijenata čiju dokumentaciju dobijemo, naš konzilijum ne prihvati sigurno dvoje, jer za njih više ništa ne možemo da učinimo.

Doktor Kouvaris kaže da u "Jatropolisu" nisu otkrili terapiju za rak, ali da sajberom, često i u kombinaciji sa tomo terapijom, mogu da unište tumor maksimalno, ili do nekog određenog nivoa:

- Najbolji rezultati su kod pacijenata koji dođu na vreme, na početku bolesti, ili bar dok još nema metastaza. Tretman se radi pomoću kompjuterski kontrolisanog robota. On se okreće oko pacijenta i usmerava zrake ka tumoru iz 1.200 uglova, birajući najtačniji i najbezbedniji put do organa na kojima je tumor. Kamera prati disanje pacijenta i sinhronizuje aparat kao snajper, pa on izuzetno precizno zrači samo bolesno tkivo.

U svetu ima ukupno 80 ovih uređaja, a sajber nož je zapravo aparat za stereotaktičnu radioterapiju, i nekad se primenjuje samo jednom. U zavisnosti od vrste i veličine tumora prema odluci konzilijuma doza zračenja može da se podeli u više tretmana, najčešće tri do pet. To je, kaže doktor Kouvaris, i jedna od važnih prednosti sajbera u odnosu na gama nož sa kobaltnim izvorom, gde doza zračenje ne može da se deli.

- Sajber može da se primeni pre operacije da bi se smanjio tumor, kod pacijenata koji ne mogu da budu operisani, posle operativnog zahvata, pre ili u kombinaciji sa hemioterapijom - navodi dr Kouvaris. - Postoje jasni protokoli, a konzilijum odlučuje šta je za tog pacijenta najbolje.

Ma koliko savremen, sajber nije čaroban i niti može uvek da se primeni, niti može sve da izleči. Neki tumori, recimo zbog veličine, ili ako su zahvatili žlezde, ne mogu da se tretiraju sajber nožem, nego se onda poseže za tomo terapijom.

- I sa najsavremenijom tehnologijom nismo svemoćni, zato kod svakog pacijenta sa realnim šansama da terapija ima efekat prvo odredim cilj: nekad je to samo da pacijent ne trpi bolove, nekad da se produži život, nekad uništavanje tumora - priča dr Kouvaris. - Teško je donositi procenu na osnovu dokumentacija, jer u Kliniku prvo stiže papirologija. Drugo je kad vidite čoveka. Ali, retko pogrešimo. Nedavno smo odbili pacijentkinju iz Crne Gore, a onda na molbu njenog muža pristali samo da dođe na pregled, ali je ona kroz dva dana umrla i nije stigla u Atinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track