NACIONALNA ORGANIZACIJA POTROŠAČA: Bez poigravanja s toksinima u mleku
Foto: Shutterstock, Medija Centar

APEL

NACIONALNA ORGANIZACIJA POTROŠAČA: Bez poigravanja s toksinima u mleku

Društvo -

Moramo da budemo sigurni šta jedemo i pijemo, zdravlje građana mora biti prioritet

Država mora već jednom da odluči koliko aflatoksina sme da bude u mleku, a ne da maksimalan nivo ove toksične materije menja od slučaja do slučaja. Moramo da budemo sigurni šta jedemo i pijemo, poručio je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Vlada Srbije odlučila je da od 7. septembra poveća nivo aflatoksina u mleku sa 0,05 mikrograma po kilogramu, što je maksimalna dozvoljena količina u Evropskoj uniji, na 0,25. Sličan potez povukla je i u februaru 2013. godine, kada je nivo povećan sa 0,05 na 0,5 zbog povećanog prisustva aflatoksina u kukuruzu usled suše 2012. Sada se, izgleda, dešava gotovo ista stvar, jer je Srbiju opet pogodila suša.

Zbog negodovanja javnosti 2013, maksimalan nivo vraćen je sa 0,5 na 0,05, ali je kasnije povećan na 0,25, pa smanjen na 0,05.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže za Kurir da bi maksimalan nivo trebalo da bude jedan, i da se ne menja stalno. On smatra da problem sa sušom i kukuruzom ne može da se rešava na ovaj način.

- Ne smemo posledice suše da rešavamo stihijski, nego sistemski. Jedno od rešenja je bilo dodavanje zeolita stočnoj hrani, ali to se sada ne spominje. Moramo da budemo sigurni šta jedemo i pijemo, zdravlje građana mora biti prioritet. Sistematsko rešenje i zaštita potrošača, to je ono što smo mi tražili i prilikom problema 2013. godine, a i sada ponavljamo - ističe Papović.

V. Spasić

Procene

ŠTETA OD SUŠE 600 MILIONA EVRA

Prema istraživanjima Udruženja žita Srbije, šteta od suše u ovom trenutku iznozi oko 600 miliona evra. Direktor ove organizacije Vukosav Savković kaže da je suša najviše pogodila kukuruz, zatim soju, šećernu repu i nešto manje suncokret.

- Prema prvim procenama, šteta od suše u ratarskim kulturama biće oko 600 miliona evra - rekao je za Radio-televiziju Srbije Savković i dodao da je neophodno ulagati u sisteme za navodnjavanje.

On je pojasnio da su sušom najviše pogođeni kukuruz, soja, šećerna repa i suncokret.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track