Najnovije vesti

OD DANAS KAZNE ZA PREKORAČENJE PROSEČNE BRZINE: Vozači, oprez! A ovoliko ćete platiti za PRESPORU vožnju!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

NOVI PROPISI

OD DANAS KAZNE ZA PREKORAČENJE PROSEČNE BRZINE: Vozači, oprez! A ovoliko ćete platiti za PRESPORU vožnju!

Društvo

Od danas počinje merenje prosečne brzine na autoputevima između naplatnih rampi i kažnjavanje vozača koji je prekorače.

Policija je za to apsolutno spremna i danas kreće sa prvom deonicom, izjavio je ranije direktor policije Vladimir Rebić.

On je rekao da policija, zahvaljujući dobroj saradnji sa JP "Putevi Srbije", uspela da postojeće resurse tog preduzeća iskoristi da pribavi potrebne podatke, a to su vreme ulaska na određenu naplatnu rampu i vreme izlaska.

"Taj put smo izmerili, pređeni put se deli sa vremenom, imamo jasan pokazatelj kolika je prosečna brzina i mi ćemo praktično od ponedeljka te podatke pribavljati od "Puteva Srbije" i dostavljati ih na kućne adrese građana, a kada se radi o stranim državljanima, oni će se na licu mesta zaustavljati, saopštavaće im se prekršaj i u skladu sa učinjenim prekoračenjem voditi prekršajni postupak ili izricanje novčane kazne na licu mesta", rekao je Rebić.

Međutim, stižu i kazne za prespore vožnje.

foto: Marina Lopičić

Svako ko presporom vožnjom bude ugrožavao normalan saobraćaj, moraće da plati kaznu od 5.000 dinara, najavili su u Saobraćajnoj policiji.

Kako je naglašeno, to će se pre svega odnositi na one vozače koji, uz izuzetno sporo kretanje, odbijaju da se pomere i propuste druge automobile koji idu normalnom brzinom.

Prespora vožnja kažnjavaće se na mestima gde je postavljen znak koji to reguliše.

- Pored brzine, zakonom je regulisana i spora vožnja. Ukoliko na putu primetite kružni znak plave boje ne smete se kretati brzinom manjom od one koja je upisana na znaku. To je saobraćajna naredba "najmanje dozvoljene brzine" i ukoliko je ne poštujete, platićete kaznu u iznosu od 5.000 dinara.

- Prema zakonu, vozač je dužan da brzinu kretanja prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja i drugim saobraćajnim uslovima - rekli su u saobraćajnoj policiji.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ističe da živote ne ugrožava samo bahata i brza vožnja, već i oni koji voze presporo, te da usled takve vožnje može doći do nezgode.

PAŽLJIVO ZA VOLANOM: Pojačan saobraćaj širom Srbije, oprez zbog mokrih kolovoza

On je podsetio da za to postoji zakonsko ovlašćenje, još od 2009. godine kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji predviđa i mogućnost merenja prosečne, odnosno srednje brzine.

(Kurir.rs/Tanjug/Telegraf/Foto: Stefan Jokić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Reporteri Kurira sa presretačima

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...