UNS, NUNS i NDNV: Ko je zapalio automobil novinarke Kurira?

UNS, NUNS i NDNV: Ko je zapalio automobil novinarke Kurira?

Društvo -
Počinioci i eventualni nalogodavci ovog terorističkog čina moraju biti što pre otkriveni i najoštrije kažnjeni

BEOGRAD - Tri srpska udruženja novinara zatražila su danas hitno rasvetljavanje svih činjenica u vezi s požarom u kojem je u Novom Sadu izgoreo automobil novinarke "Kurira" Zorice Radulović.

Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su od policije da odmah otkrije počinioce tog napada. UNS je od policije zatražio da sva saznanja do kojih dođe saopšti javnosti, a da počinioci budu sankcionisani u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika prema kojima su za ugrožavanje sigurnosti novinara zaprećene zatvorske kazne od jedne do osam godina.
I NUNS je naveo da počinioci i eventualni nalogodavci ovog terorističkog čina moraju biti što pre otkriveni i najoštrije kažnjeni. To udruženje je zatražilo i da se Zorici Radulović garantuje bezbednost kako bi nesmetano mogla da obavlja svoj novinarski posao. NDNV zatražilo je danas od policije da preduzme sve mere da se što pre otkrije identitet onih koji su zapalili automobil novinarke "Kurira" Zorice Radulović.
To udruženje je zatražilo da se utvrde motivi napada i otkriju eventualni nalogodavci, kao i da se primereno kazne. NDNV je upozorio da "sezona lova na novinare" koja je počela krajem 1980-ih godina, nikada nije prestala jer su napadači ohrabreni time što počinioci ranijih napada nisu otkriveni ili valjano kažnjeni.
Napad se dogodio u petak, 22. juna, kasno uveče u centru Novog Sada, kada su dvojica mladića polili benzinom i zapalili automobil novinarke dnevnog lista "Kurir".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track