Formirati ministarstvo građevinarstva
Foto: KURIR

Sindikat

Formirati ministarstvo građevinarstva

Društvo -
Zahtev o tome je upućen predsedniku Republike, koalicionim grupama za formiranje vlade Srbije, Privrednoj komori Srbije i Uniji poslodavaca Srbije

BEOGRAD - Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog matarijala (IGM) zatražio je da buduća Vlada Srbije formira ministarstvo građevinarstva i hitno izradi strategiju razvoja te grane.

Zahtev o tome je upućen predsedniku Republike, koalicionim grupama za formiranje vlade Srbije, Privrednoj komori Srbije i Uniji poslodavaca Srbije.

U saopštenju piše da ta strategija treba da sadrži mere za angažovanje domaćih građevinskih preduzeća i da obezbedi partnerski odnos domaćih i inostranih građevinskih preduzeća, a ne da domaća i dalje strancima budu podizvođači.

Potrebno je obezbediti da strane kompanije povere domaćim preduzećima najmanje 50 odsto vrednosti ugovorenih radova, smatra Republički odbor Sindikata građevinarstva i IGM, član Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Po sindinatu, mora se prekinuti praksa propisivanja tenderskih uslova koji onemogućuju učešće domaćih preduzeća, jer se uslovi prilagođavaju stranim kompanijama.

Ističe se da je potrebno da država plaća građevinskim preduzećima za obavljene radove i da obezbedi da se poslovi poveravaju kompanijama koje poštuju Granski kolektivni ugovor i legalno zapošljavaju radnike.

Opravak i razvoj gerađevinarstva su bitni jer, kako se napominje, građevinarstvo povezuje niz privrednih aktivnosti, te rad jednog građevinskog radnika znači rad sedam-osam radnika drugih delatnosti.

Republički odbor Sindiakata građevinarstva i IGM Srbije traži da buduća vlada obezbedi doslednu primenu Posebnig kolektovnog ugovora i da postavi glavnog inspektora za građevinarstvo.

Samo dosledno poštovanje i efikasna primena Posebnog kolektivnog ugovora pružaju stabilan okvir za rast građevinske proizvodnje, povećanje zaposlenosti, suzbijanje nelojalne konkurencije, sprečavanja "socijalnog dampinga" i redovne isplate plata, poreza i doprinosa, piše u saopštenju.

Zatraženo je i donošenje zakona o osigiranju od nesreća i povreda na radu, a predložene su i izmene i dopune Zakona o radu, kojim bi se sprečilo zapošljavanje na "crno".

Poslodavce bi, precizira se, trebalo obavezati na registrovanje ugovora o radu kod opštinskog ili drugog državnog organa i čuvanje tog dokumenta u prostorijama poslodavca, odnosno na gradilištu, uz odgovarajuće sankcionisanje.

Sindikat građevinarstva Srbije i IGM je predložio i da nova vlada ograniči prekovremeni rad na 200 sati godišnje, uz napomenu da, prema sadašnjem rešenju, radnik u toku godine može da ima i više od 400 sati prekovremenog rada.

Predlaže se i smanjenje broja radnih sati sa 60 na 54 sata nedeljno, navodi se u zahtevu Republičkog odbora Sindikata građevinasrva i IGM upućenom predsedniku Srbije, koalicionim grupama za formiranje vlade Srbije, Privrednoj komori Srbije i Uniji poslodavaca Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja