JUG SRBIJE SE NE SME PREPUSTITI SAM SEBI: Važno je vršiti preventivne radnje da bi se izbegli incidenti
Foto: Aleksandar Jovanović

napad na policajca

JUG SRBIJE SE NE SME PREPUSTITI SAM SEBI: Važno je vršiti preventivne radnje da bi se izbegli incidenti

Društvo -

Pripadnik novopazarske policije Dragan Č. (30) ranjen je preksinoć ispred jednog novopazarskog kafića u ulici Stefana Nemanje pod još nerazjašnjenim okolnostima.

foto: Tanjug/Edib Tahirović

Povodom ovog incidenta, stručnjak za bezbednost Ilija Životić kaže da pre svega treba naglasiti da je situacija u tom delu Srbije mirna i stabilna.

"Vezano za sam događaj potrebno je sportski rečeno spustiti loptu i sačekati rezultat istrage koju treba voditi u tri pravca i shodno tome preduzimati mere.

Dakle, treba utvrditi da li napad ima lični sukob kao pozadinu,da li je vezan za obavljanje policijskog posla ili je posledica delovanja ekstremista.

U svakom slučaju napominjem da su građani tog dela Srbije muslimanske veroispovesti pre svega vredan narod,i lojalan državi Srbiji.Da li ima ekstremista? Da ima ih, ali ih ima i među Srbima, Mađarima i ostalim narodima koji žive ovde. Zbog toga ne treba poistovećivati pojedince sa celokupnim narodom.

foto: Tanjug/Edib Tahirović

Međutim, do tog napada nije ni smelo doći. Preventivna delatnost kroz operativne mere i radnje je morala dovesti do saznanja da se on sprema, naročito ako se ispostavi da je delo ekstremista ili kriminalne grupe. I na tome se uopšte mora više raditi isto kao na Jugu Srbije. Osim toga važno je sprečiti radikalizaciju mladih u tom regionu, i to otvaranjem radnih mesta, povećavanjem prisutnosti u lokalnoj samoupravi i državnim preduzećima, ali i što većim dodeljivanjem stipendija za studije.

Jednostavno taj deo Srbije se ne sme prepustiti sam sebi ili uticaju Turske čiji investitori su izuzetno prisutni. Građani Novog Pazara moraju videti da Srbija misli o njima. A ekstremiste drakonski kažnjavati bez obzira na njihov položaj.

foto: Kurir

I naravno sprečiti vršenje radikalnih propovedi u verskim objektima .Takve stvari su vrlo opasne ali treba objasniti vernicima da su najopasnije za njih. Nisu verske vođe ti koji ginu u sukobima već njihovi slušaoci", kaže Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track