SINDIKATI TRAŽE POVEĆANJE: Minimalac 154 dinara po satu?
Foto: Shutterstock

Odlučni

SINDIKATI TRAŽE POVEĆANJE: Minimalac 154 dinara po satu?

Društvo -

Unija poslodavaca podržala rast minimalne cene rada ukoliko raste i neoporezivi deo zarade

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost ostaju pri zahtevu da se minimalna cena rada za 2018. godinu poveća sa 130 dinara na 154 dinara po radnom času, bez poreza i doprinosa.

Unija poslodavaca Srbije saopštila je juče da je na četvrtom sastanku pregovaračkog tima Socijalno-ekonomskog saveta Srbije podržala rast minimalne cene rada po satu, pod uslovom da je praćen odgovarajućim rastom neoporezivog dela zarade. Savez samostalnih sindikata i Sindikat Nezavisnost podržavaju Uniju poslodavaca Srbije da se poveća neoporezovani deo zarade.

- Na pregovorima nije bilo predstavnika Ministarstva finansija, bez čijeg prisustva se ne može postići konačni dogovor. Očekujemo da na sednici Socijalno-ekonomskog saveta 12. septembra bude doneta konačna odluka o visini minimalne cene rada - navodi se u saopštenju Unije poslodavaca Srbije.

Minimalac bi trebalo da bude usaglašen na Socijalno-ekonomskom savetu do 15. septembra između predstavnika Vlade Srbije, sindikata i privrede. Unija poslodavaca Srbije, koja zastupa interese privrede, traži da se neoporezivi deo zarade, koji je sada 11.600 dinara, poveća za osam odsto, a ako Vlada Srbije na to ne pristane, nude povećanje minimalne cene po satu za tri odsto.

Kurir / E. K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track