HUMANOST NA DELU: Američka ambasada u Srbiji organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi!
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

SVAKA ČAST

HUMANOST NA DELU: Američka ambasada u Srbiji organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi!

Društvo -

Ambasada SAD u Srbiji organizovala je sedmu po redu akciju dobrovoljnog davanja krvi povodom obeležavanja 11. septembra, a ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da je ova akcija način da se na neki način oduže svima koji su pomogli nakon napada 2001. godine.

On je istakao da je davanje krvi veoma važan humani gest i da su zato ovakve akcije korisne, jer pored članova američke ambasade okupljaju i druge ambasadore i veliki broj ljudi.

Skat je dodao da je uragan Irma ponovo pokazao koliko je značajan rad Crvenog krsta.

"Tek ćemo videti kome sve treba pomoći, ali ono što je sigurno je da će Crveni krst uvek biti tamo gde je ljudima najpotrebnije. Svuda u svetu ova organizacija pomaže kada je ljudima najteže i ja sam im zahvalan i danas i svaki dan", rekao je Skat.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović podsetio je da je u napadu 2001. godine život izgubilo 3.000 ljudi, što je izazvalo veliku akciju solidarnosti između ostalog i akcije Crvenog krsta.

"Crveni krts pravi akcije kada postoji velika nestašica, kada nema dovoljno jedinica za sve, a to je uvek slučaj tokom leta. Godišnje organizujemo preko 3.000 akcija dobrovoljnog davanja krvi koje organizuje isto toliko volontera.Prošle godine je prikupljeno preko 240.000 jedinica krvi, što je zadovoljilo potrebe zdrastvenog sistema u Srbiji", istakao je Radovanović.

On je naglasio značaj volontera koji učestvuju u akciji, rekavši da su oni predstavnici kluba 25, jer imaju do 25 godina i zadatak da dovedu 25 dobrovoljnih davaoca krvi koji će dati krv 25 puta tokom života.

Pored ambasadora SAD u Srbiji, krv su danas donirali i ambasador Argentine Rikardo Fernandes, ambasadorka Izraela Alona Fišer-Kam, šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio i otpravnik poslova ambasade Malezije Nik Ady Arman Bin Nik Mohd Kamil.

Kurir/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track