UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE: Kazniti odgovorne za napad na novinarke TV Pink
Foto: Nebojša Mandić

oglasilo se strukovno udruženje

UDRUŽENJE NOVINARA SRBIJE: Kazniti odgovorne za napad na novinarke TV Pink

Društvo -

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije danas osuđuje nasilje nad novinarkama Televizije Pink, koje se desilo tokom protesta Dveri i traži da odgovorni budu kažnjeni.

Kako je za UNS rekao urednik Informativnog programa RTV Pink Goran Gmitrić, udarac pesnicom oborio je Gordanu Uzelac na zemlju, dok je u potiljak udarena Mara Dragović.

Obe novinarke, navodi Gmitrić, pratile su događaj sa drugim ekipama, imale su mikrofone sa oznakama TV Pink i bile uz snimatelje na koje su bacane kamenice i flašice vode.

"Novinarke nisu napadnute kad su izlazile iz televizije, nego su pratile događaj sa drugim ekipama. Gordana Uzelac je pala posle udarca pesnicom. Momak iz obezbeđenja TV Pink koji je to video je istrčao, uleteo u masu i uneo je u televiziju", kaže Gmitrić.

On je potvrdio da su novinarke dale iskaze policiji i da su odvezene u hitnu pomoć.

U saopštenju UNS zahteva da nadležni državni organi hitno identifikuju i procesuiraju napadače, kao i da javnosti saopšte sve okolnosti ovog incidenta.

Odredbama Krivičnog zakonika, napadi i pretnje novinarima tretiraju isto kao i napadi na službena lica, podseća UNS i napominje da je ovo drugi napad na novinare ove godine na stranačkom skupu. U maju ove godine novinari Danasa i Tanjuga silom su onemogućeni u obavljanju novinarskih zadataka, a napadači na njih do danas nisu procesuirani, iako su identifikovani, zaključuje UNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja