Najnovije vesti

Kuburović: 9.000 slučajeva nasilja u porodici za 3 meseca
Foto: Beta/Miloš Miškov

Kuburović: 9.000 slučajeva nasilja u porodici za 3 meseca

Društvo

BEOGRAD - Za tri i po meseca primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano je preko 9.000 prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, rekla je danas ministarka pravde Nela Kuburović ocenjujući da je taj zakon dao dobre rezultate u praksi.

 

Prema podacima sudova i tužilaštava, od ukupnog broja slučajeva, u 3.900 tužilaštvo je predlagalo produženje hitne mere, odnosno udaljenje nasilnika iz stana i zabranu prilaska žrtvama, precizirala je Kuburović.
Sudovi su od usvojili 3.800 predloga i nasilnicima produžili hitne mere do 30 dana, navela je ministarka odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

 

"Ovo je jedan od zakona koji pokazuje da dobra i temeljna priprema može da da itekako dobre efekte u primeni", naglasila je Kuburović.

 

Prema njenim rečima, još bitnije je da je ovaj Zakon, koji je primenjuje od 1. juna, predviđa osnivanje tela koje čine sudije, tužioci, pripadnici policije i predstavnici centara za socijalni rad.

 

Njihov zadatak je da nakon prijave i odlučivanja o hitnoj meri nastave da razmatraju slučaj i utvrđuju individualni plan za dalju podršku žrtvi, ukazala je Kuburović.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Miloš Miškov)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...