Najnovije vesti

UMESTO MEĐU ŠLJIVAMA, SRBIJA MEĐU TELEFONIMA:  92,6 odsto građana koristi mobilni i evo šta sve još
Foto: AP

Republički zavod za statistiku

UMESTO MEĐU ŠLJIVAMA, SRBIJA MEĐU TELEFONIMA: 92,6 odsto građana koristi mobilni i evo šta sve još

Društvo

BEOGRAD - U Srbiji sve više domaćinstava koristi računare, a raste i broj domaćinstava koja poseduju televizore i mobilne telefone, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku.

Republički zavod za statistiku je saopštio da 92,6 odsto građana koristi mobilni telefon, što je više nego 2016. godine za 0,4 procenta. I broj domaćinstava koja imaju mobilni telefon je u blagom porastu u odnosu na prošlu godinu, kada je mobilni telefon imalo 90,2 odsto porodica, a sada njih 90,5 odsto.

foto: Beta/Dragan Gojić

Više od 3,1 milion gradjana Srbije koristi svakoga dana i računar.

Računar poseduje 68,1 odsto domaćinstava, što je 2,3 odsto više nego prošle godine i za 3,7 odsto više nego u 2015. godinu. U Beogradu računar ima 77,8 odsto domaćinstva, u Vojvodini 66,2 odsto, a u centralnoj Srbiji 65,3 odsto.

foto: Beta/Dragan Gojić

Prema istraživanju Republičkog zaoda za statistiku, smanjen je i jaz izmedju gradskih sredina i drugih delova Srbije po broju računara, što pokazuje i godišnja stopa rasta zastupljenosti računara u gradskim sredinama koja raste 0,2 odsto, dok je taj rast u ostalim delovima zemlje 6,7 odsto. Prenosivi računar, laptop, ima 43,7 odsto domaćinstava, 4,5 odsto više nego u 2016. a 4,7 odsto više nego u 2015. godini.

foto: Reuters/Ilustracija

Istraživanje je pokazalo i da 68 odsto domaćinstava u Srbiji poseduje internet priključak, što je povećanje od 3,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Internet priključak većinom poseduju domaćinstva koja imaju mesečni prihod veći od 600 evra, njih 96,8 odsto.

Naloge na društvenim mrežama ima 90,6 odsto internet populacije, starosti od 16 do 24 godine.

foto: AP/Ilustracija

Istraživanje je pokazalo i da 100 odsto preduzeća koristi računar u poslovanju, 80,4 odsto poseduje veb-sajt.

U Srbiji i 99,6 odsto domaćinstava poseduje televizor, što je više nego prošla godine, kada je televizor imalo 97,8 odsto domaćinstava. Istraživanje Republičkog zavoda za statistiku je sprovedeno januara ove godne u 2.800 domaćinstava, medju isto toliko pojedinaca i u 1.655 preduzeća.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Marjanovići su uništavali dokaze posle ubistva, ovo su detalji koji ih odaju

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...