Najnovije vesti

NAJNEHUMANIJE PRAVILO U SRPSKIM BOLNICAMA: Evo kako vas obaveste da vam je neko drag preminuo!
Foto: Nebojša Mandić

Aman, ljudi!

NAJNEHUMANIJE PRAVILO U SRPSKIM BOLNICAMA: Evo kako vas obaveste da vam je neko drag preminuo!

Društvo

M. S. ostavila je svog oca u bolnici, i ništa nije ukazivalo da će ga videti poslednji put

Smrt voljene osobe jedna je od najstresnijih stvari koja može da se nekome dogodi. Ali i u takvim trenucima postoje stvari koje mogu dodatno da vam "dosole" ranu.

Priča iz Novog Sada mnoge će ostaviti bez teksta, jer ukazuje na jedno bizarno pravilo u srpskim bolnicama: naime, ako vam neko blizak premine na bolničkom lečenju, moglo bi se desiti da vas o tome obaveste - telegramom!

M. S. ostavila je svog oca u bolnici, i ništa nije ukazivalo da će ga videti poslednji put. Njemu je preko noći pozlilo, i preminuo je oko 1 sat iza ponoći.

- Na sreću imam prijateljicu koja je radila tu noć, pa kako je znala da je reč o mom ocu, pozvala me je i rekla mi je šta se dogodilo. Onda sam saznala da je tu reč o privatnoj usluzi: jer bolnica o smrti obaveštava telegramom - priča žena u šoku.

Da bi stvar bila još bizarnija, njoj je na kućnu adresu stigao telegram koji je obavestio da joj je otac preminuo, ali tek sledeći dan oko 17h.

- A šta da nemam prijateljicu, i da ona nije radila - šta onda? Ne bih znala skoro dan ceo da mi je otac preminuo? Kakva su to pravila da niko ne može da okrene broj telefona i obavesti ljude? Sramota! - priča naša sagovornica.

foto: Zorana Jevtić

Povodom ove informacije kontaktirali smo Klinički centar Vojvodine, gde se odigrao ovaj slučaj, kako bi nam objasnili od kada, i zašto je uvedeno ovo pravilo.

- Punoletni član porodice lica umrlog u Kliničkom centru o smrti tog lica obaveštava se usmenim razgovorom, ako se lice zateklo u Kliničkom centru, potom telefonom, ukoliko se niko od punoletnih članova porodice umrlog u momentu smrti umrlog lica ne nalazi u Kliničkom centru, s tim da se punoletnom članu porodice prenosi samo da je neophodno da u što kraćem roku dođe radi dobijanja detaljnih informacija, i ne saopštava mu se da je došlo do smrtnog ishoda, a obaveštavanje telegramom je poslednja opcija, koja se praktikuje samo ako se punoletnim članom uže porodice nije uspostavljen usmeni kontakt neposredno ili putem telefona.

- Ova procedura je doneta 2015. godine u postupku akreditacije Kliničkog centra Vojvodine, tako da je samo na papir preneta ranija višedecenijska praksa obaveštavanja punoletnog člana porodice umrlog o smrtnom ishodu, tj. u ovom segmentu se ništa nije menjalo decenijama - kažu u KCV.

Espreso.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KLURIR TV VESTI UŽIVO! EKSKLUZIVNO! Otac srpskog ministra policije trguje oružjem?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...