NEĆEMO DA BUDEMO ROBOVI: Burna sindikalna jesen u Srbiji, radnici izlaze na ulice
Foto: Stefan Jokić

POBUNA

NEĆEMO DA BUDEMO ROBOVI: Burna sindikalna jesen u Srbiji, radnici izlaze na ulice

Društvo -

Nezadovoljni nacrtom zakona o zaposlenima u javnim službama, članovi šest sindikata protestovaće ispred Vlade u četvrtak

Sindikati koji su protiv donošenja zakona o zaposlenima u javnim službama održaće protest u četvrtak ispred zgrade Vlade s početkom u 12 časova.

Organizatori najavljuju da će skupu prisustvovati oko 5.000 ljudi. Miodrag Sokić, potpredsednik Foruma beogradskih gimnazija i član Sindikata zaposlenih u prosveti Srbije, kaže za Kurir da je šest sindikata potpisalo protokol o protestu, ali da su i drugi sindikati najavili dolazak i podršku.

Smanjuju prava radnika

- Protokol su potpisali Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Novi sindikat zdravstva Srbije, Sindikat zaposlenih u prosveti Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, Novi sindikat BAS Beograd i Sindikat medicinskih sestara i tehničara. Prvi i osnovni razlog našeg protesta je zakon o zaposlenima u javnim službama, koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri. Njime nam oduzimaju mnoga prava iz Zakona o radu i odnosi se samo na zaposlene u zdravstvu, školstvu i kulturi - objašnjava Sokić.

foto: Aleksandar Jovanović

On dodaje da se tim zakonom povećava mogućnost da država dodatno smanjuje prava zaposlenih.

- Zašto bismo pristali na taj zakon? Napravljen je da bi se premeštali ljudi iz sektora u sektor po volji poslodavca, da bi oni mogli da zapošljavaju svoje kadrove. To im je i cilj. Zalažemo se i da plate budu jednake, a ne da se to ostavlja svakom javnom sektoru da određuje plate na osnovu para koje ima. Oni hoće od nas da naprave robove. Hoće da mi ne odlučujemo kao radnici ni o čemu i da nas ograniče na razne načine - oštar je Sokić.

Predsednik novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić ističe da je ovaj zakon protiv ustava i da je diskriminatoran.

- To je nedopustivo i predstavlja jednu vrstu specijalnog zakona o radu samo za zaposlene u javnim službama. Mi bismo se tim zakonom izopštili iz radno pravnog sistema koji je utvrđen Ustavom, Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom. Tu se gubi odnos poslodavac-zaposleni. Vlada će moći da nas šalje i po 50 kilometara na neko drugo radno mesto, kod drugog poslodavca, pod drugim uslovima - navodi Mrkić.

Zvanični zahtevi

Prema njegovim rečima, to praktično znači da su radnici obuhvaćeni ovim zakonom na stalnom raspolaganju Vladi da s njima radi kako hoće.

- Ne znam čime su to zaslužili zaposleni u javnom sektoru. Zakon je protiv slobodne volje ljudi. Zašto smo mi građani drugog reda? Zašto za druge zaposlene u Srbiji može da važi Zakon o radu, a za nas ovaj? Zašto mi ostajemo bez ikakvih prava? Ovaj zakon je oblik legalizovane eksploatacije - pita se Mrkić.

Delegacija sindikata predaće na kraju protesta svoje zvanične zahteve Vladi Srbije.

Zamerke

OLAKŠANO KAŽNJAVANJE

Sindikati su složni da nije održana ozbiljnija javna rasprava.

- Ovaj zakon je vrlo lako zloupotrebiti. Praktično, svako ko kaže šta misli može biti kažnjen. Nije sprovedena temeljna javna rasprava. Vlada je sve to uradila brzo, bez socijalne fleksibilnosti i zbog toga sada ima ovakvo izražavanje nezadovoljstva na ulici - zaključuje Živorad Mrkić.

Činjenice

PROTOKOL O ŠTRAJKU POTPISALI

- Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije

- Novi sindikat zdravstva Srbije

- Sindikat zaposlenih u prosveti Srbije

- Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost

- Novi sindikat BAS Beograd

- Sindikat medicinskih sestara i tehničara

Kurir / Mina Branković

Foto: Stefan Jokić, Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track