VUKAŠIN OBRADOVIĆ: Vranjske gase zbog tekstova i lokalnih moćnika
Foto: Printscreen N1

VUKAŠIN OBRADOVIĆ: Vranjske gase zbog tekstova i lokalnih moćnika

Društvo -

Osnivač i urednik Vranjskih Vukašin Obradović sumnja da lokalni moćnici žele da gašenjem Vranjskih sakriju od građana i vrha SNS ono što rade u Vranju.

U Pressingu je ispričao da je obavestio o svemu predsednika Vučića, pre desetak dana, da ga je on pozvao i više se nije javio. U Srbiji je, od 2012. Aleksandar Vučić ministra informisanja, naveo je.

U nedelju je 26 medija, medijskih organizacija i organizacija civilnog društva koje se u širem smislu bave ljudskim pravima, pozvalo zainteresovane (medije i organizacije) da u četvrtak, 28. septembra, stave crni flor na portalima ili zamrače ekrane, zbog "medijskog mraka s kojim se već godinama suočavamo u Srbiji", a povod je bio zatvaranje Vranjskih, štrajk glađu Vukašina Obradovića, i napad na novinara KRIK-a Stevana Dojčinovića.

Do sada je poziv, koji je, kako je najavljeno, tek prvi u nizu akcija profesionalnog fronta, prihvatilo oko 130 organizacija i medija. Vukašinu Obradoviću stigla je i ranije podrška kolega, koji su ispred Vlade protestovali zbog gašenja Vranjskih.

foto: Damir Dervišagić

Urednik Vranjskih i bivši predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je, gostujući u Pressingu, rekao da je od početka iznenađen solidarnošću s Vranjskim, ali da to, zapravo, govori više o stanju medija u Srbiji, o velikom nezadovoljstvu i o jednoj vrsti protesta protiv onoga što se dešava u Srbiji. "Mi predugo živimo u ovom stanju permanentnih, svakodnevnih pritisaka na medije, novinare, javne poslenike... Samo u tom danu, kad sam ja počeo taj protest, imali smo napad na Stevana Dojčinovića (novinara KRIK-a), na vulgaran način, i prostačko vređanje dve novinarke u tabloidu Informer", dodaje.

Govoreći o zatvaranju Vranjskih, kaže da je za 23 godine koliko postoje, bilo raznih, kriznih momenata i sličnih neprijatnih situacija i po novinare i za same novine, ali da je specifikum ovog trenutka to što više "nisu mogli da izdrže tu vrstu pritiska".

Navodi da to nije bio samo pritisak na novinare, već i pokušaj da se diskredituju on, novinari Vranjskih i članovi njihovih porodica.

foto: Damir Dervišagić

"Poslednjih šest meseci, ja sam imao situaciju da jedan lokalni kriminalac dođe i meni kaže u lice: Tvoja ćerka živi u Beogradu? Mogla bi da pripazi kako prelazi ulicu, moglo bi da joj se desi nešto", navodi. Dodao je da je dobio i jasnu poruku, preko posrednika, da će mu i supruga "postati" tehnološki višak u biblioteci u kojoj radi.

"Došla nam je dojava da će nam doći razne inspekcije. Ja kažem - ok, to je u redu... Istovremeno mi kažu ljudi - ali, to nisu obične inspekcije, oni dolaze da vas zatvaraju", priča Obradović. Kaže da nema dilemu da je sve to što se dešavalo poslednjih šest meseci bilo direktna posledica tekstova koje su objavili. Ja i dalje tvrdim da postoji odluka da se Vranjske ugase, istakao je. Ispričao je i da su mu, kada je otišao u policiju da prijavi da postoji nagoveštaj napada na člana njegove porodice, u policiji rekli da može da napiše prijavu, ali da će to biti dojavljeno osobi na koju sumnja "za deset minuta".

foto: Fonet/Nenad Đorđević

Kaže da je doživljavao slične situacije 1996, '97, '98, ali da u 2017. ne želi da prihvati da živi i radi u tim uslovima - da mora da se bori za fizičku egzistenciju, svoju, svojih novinara i članova porodica - u vremenu kada se priča o evrointegracijama.

"Inspekcija je došla pre 10 dana i oni tamo i dalje rade, oni proveravaju poreze i doprinose za zaposlene od 2014. do 2017. Nemam problem s tim i ranije smo imali inspekcija", kaže Obradović. Ipak, kao neobično je istakao to što su Vranjske pre tri meseca dobile od te iste Poreske uprave uverenje da ne duguju državi ni dinar, jer su taj papir morali da podnesu na medijskom konkursu.

Inspekcija je, dodaje, zaobišla i obavezu da obavesti Vranjske o poseti, a da je kao "opravdanje" stiglo da je to "hitan slučaj", da postoji rizik da - ako bi ih obavestili - kontrola nema efekat. "Kakav efekat, jel ću ja da pobegnem", pita Obradović.

Pojasnio je da su inspektori došli direktno po nalogu direktorke Poreske uprave u Vranju. Obradović navodi, da je ona u rodbinskim vezama s jednim od funkcionera SNS u Vranju, a dodaje da je mogući motiv za inspekciju bio to što je Poreska bila predmet istrage u tekstovima Vranjskih "koji očigledno njima nisu bili po volji".

(Kurir.rs/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja