Najnovije vesti

PROMENE U ŠKOLAMA I NA FAKULTETIMA: U Skupštini usvojeni zakoni o obrazovanju
Foto: Zorana Jevtić

prihvaćeni uz proteste opozicije

PROMENE U ŠKOLAMA I NA FAKULTETIMA: U Skupštini usvojeni zakoni o obrazovanju

Društvo

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji treba da predstavlja "krovni zakon" i temelj kvalitetnog obrazovanja.

 

Taj zakon tzreba da omogući da se obrazovanje uskladi sa razvojem društva i da obezbedi veću autonomiju ustanovama u obrazovanju.Tim zakonom predvidjeno je da ministar bira direktore škola što je naišlo na kritike poslanika opozicije.

 

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Obrazlažući zakon u Skupštini Srbije ministar prosvete Mlade Šarčević je kazao da su njime predvidjene visoke kompetencije u izboru direktora čije imenovanje ministar na kraju verifikuje.

 

Direktori će biti birani isključivo na osnovu kompetencija, uz obaveznu obuku i licenciranje, imaće proširenu odgovornost, sigurniji radno-pravni status, a u penziju odlaziti sa 65 godina.

 

Predlogom je proširena odgovornost u oblasti zabrana u odnosu na nasilje i diskriminaciju, povećane su novčane kazne za propisane prekršaje, a uvode se i nove vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad.

 

Zakonom je propisana i odgovornost roditelja, a predvidjena je i mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja.

 

foto: Profimedia

Uvodi se i jedinstven obrazovni broj kao oznaka koja se dodeljuje učeniku i prati kroz sve nivoe obrazovanja.

 

Usvojen zakon o visokom obrazovanju
 

Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o visokom obrazovanju koji, izmedju ostalog, predvidja da akreditaciju fakulteta obavlja Nacionalno akreditaciono telo, što bi trebalo da omogući kvalitetniji proces akreditacije.

 

Proces akreditacije do sada je obavljala Komisija za akreditaciju. Nacionalno akreditaciono telo finansiraće se iz prihoda od naknada za akreditaciju i proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova. To telo podnosiće izveštaj o svom radu Vladi jednom godišnje, a izuzetno na zahtev Nacionalnog saveta i Ministarstva.

 

Predvidjeno je da Komisija za akreditaciju bude stručno telo Nacionalnog akreditacionog tela.

 

foto: Shutterstock

Zakonom je predvidjeno da članovi tela za akreditaciju budu predstavnici Ministarstva prosvete.

 

Utvrdjeno je da Nacionalni savet ima 17 članova, a da se šest članova bira na predlog Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), dva na predlog Konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola, sedam članova na predlog Ministarstva prosvete i dva na predlog Privredne komore Srbije.
Utvrdjeno je i da Upravni odbor Nacionalnog akreditacionog tela ima sedam članova od kojih su tri člana na predlog Ministarstva.

 

Poslanici opozicije kritikovali su predloženi zakon navodeći da će omogućiti akreditaciju po političkoj liniji pojedinih univerziteta koji do sada nisu prošli proces akreditacije, narušava autonomiju univerziteta i daje ministru veću nadležnost i ovlašćenja.

 

foto: Fonet

Utvrdjeno je i formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, koji će, kako je u obrazloženju predloga zakona navedeno, predstavljati "vezu visokog obrazovanja i privede".

 

Zakonom je utvrdjeno i da je uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta 48 ESP bodova.

 

(Kurir.rs/Beta)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...