Najnovije vesti

PROTIV ZASTRAŠIVANJA NOVINARA: Njujork Tajms o akciji protiv medijskog mraka u Srbiji
Foto: AP Photo

ODJEK

PROTIV ZASTRAŠIVANJA NOVINARA: Njujork Tajms o akciji protiv medijskog mraka u Srbiji

Društvo

Najugledniji američki dnevni list Njojork Tajms danas preko svog sajta opširno izveštava o pritiscima na medije u Srbiji od strame režima Aleksandra Vučića.

foto: Printscreen YT

U tekstu agencije AP čiji povod su zatamljenje veb stranica najuticajnijih medija, američki list svojim čitaocima objašnjava da je do ovog vida protesta došlo posle gašenja lokalnog nedeljnika “Vranjske novine”, ali da je to tek poslednji u nizu slučajeva zastrašivanja novinara i finansijske presije nad medijima u Srbiji.

foto: Printscreen N1

Njujork Tajms, koji Vučića kvalifikuje kao nekadašnjeg ekstremnog nacionalistu koji se sada prikazuje kao reformista, kaže da predsednik Srbije optužuje medije za diskreditaciju srpske vlade. S druge strane, list ukazuje da zapadni zvaničnici tolerišu Vučićev odnos prema gušenju demokratskih sloboda zato što je kooperativan u održavanju stabilnosti na “nemirnom Balkanu”.

- Najnoviji incidenti su samo simbol medijskog mraka u Srbiji, koji nije počeo juče. Zato smo odlučili da otvorimo oči javnosti i da zatražiom solidarnost sa novinarimaj – list prenosi izjavu predsednika NUNS-a Slaviše Lekića koju je dao za Asošijeted pres. Uz napomenu da su iz Ministarstva kulture koje je nadležno za medije, odbili da daju komentar AP-u, Njujork Tajms ističe da su današnju akciju bojkotovali neki od mejnstrim medija lojalnih režimu, kao i “zvanične novinarske organiazcije”.

foto: Kurir

Njujork Tajms podseća da je Vučić svojevremeno i sam bio ministar informisanja, kada su ugnjetavani i gušeni nezavisni mediji, ali i dodaje da aktuelni predsednik Srbije javno negira bilo kakve napade ili pritiske na novinare, uz obrazloženje da Srbija radi na unapređenju ljudskih prava u skladu sa ciljem da postane članica EU.

U tekstu AP, koji prenosi Njujork Tajms, citira se i izjava glavnog i odgovornog urednika "liberalnog lista" Danas Dragoljuba Petrovića, koji je rekao da srpska vlada kritičke medije vidi kao neprijatelje. On je rekao da se nada da će današnja akcija ukazati EU i drugim međunarodnim zvaničnicima šta se zapravo ovde dešava.

foto: Damir Dervišagić

AP navodi da je današnje izdanje Danasa na kioscima izašlo sa lokalnim nedeljnikom Vranjske, koji se u javnosti prepoznaje po izveštavanju o kriminalu i korupciji. Vranjske su primorane da se zatvore prošle sedmice posle 23 godina izlaženja, ističe se u tekstu.

(Kurir.rs/Danas.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Tragedija u Kraljevu! Pretio da će bombom razneti svoje ukućane i policiju!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...