Najnovije vesti

POSLEDNJI NARODNI HEROJ JUGOSLAVIJE: Majoru Milanu Tepiću reč je bila vrednija od života!
Foto: Dragan Kadić

Počast: Danas OTKRIVANJE SPOMENIKA srpskom HEROJU

POSLEDNJI NARODNI HEROJ JUGOSLAVIJE: Majoru Milanu Tepiću reč je bila vrednija od života!

Društvo

Danas će na uglu ulica Ljutice Bogdana i kneza Aleksandra Karađordevića na Dedinju, svečano biti otkriven njegov spomenik

Pre tačno 26 godina u mestu Bedenik, u blizini Bjelovara u Hrevatskoj, poginuo je major Milan Tepić, poslednji narodni heroj Jugoslavije, a danas će na uglu ulica Ljutice Bogdana i kneza Aleksandra Karađordevića na Dedinju, svečano biti otkriven njegov spomenik.

Ne želeći da neprijatelju prepusti oružje, Tepić je 29. septembra 1991. godine, pred naletom 2.000 „zengi“, hrvatskih paravojnih jedinica, digao u vazduh centralno skladište borbenih sredstava u selu Bedeniku. Prethodno je vojnicima, koji su bili na odsluženju vojnog roka, naredio da se povuku, ali je vojnik Stojadin Mirković uprkos naređenju ostao uz majora.

U Domu Vojske u Beogradu juče je premijerno prikazan i dokumentarni film „Nebo nad Bjelovarom“, posvećen Tepiću i Mirkoviću. Autor filma je Nedeljko Lajšić, koji je rekao da je delo Milana Tepića „bezvremensko“, te da je oduvek želeo da snimi film o njemu i njegovim podvizima.

Aleksandar Tepić, sin poslednjeg narodnog heroja Jugoslavije, rekao je da ga je film oduševio.

- Prezadovoljan sam filmom. Mislim da je nepristrasan i bez nekih nacionalnih naboja. Ono što je najvažnije jeste to da su ljudi u njemu iskreni, što se po njima i vidi. Ne bih apsolutno ništa menjao - rekao je za Kurir Aleksandar Tepić.

Premijeri filma u Domu Vojske prisustvovala je porodica Tepić, ali i veliki broj pripadnika Vojske Srbije.

D. S. - R. K. - Foto Dragan Kadić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...