UŽASNO: Crnogorke abortiraju žensku decu u Beogradu!
Foto: Ilustracija

DOLAZE U SRBIJU ZBOG GLUPE TRADICIJE

UŽASNO: Crnogorke abortiraju žensku decu u Beogradu!

Društvo -

Genetsko testiranje radi biranja pola zabranjeno je zakonom, ali se masovno dešava na privatnim klinikama. Ukoliko nose devojčicu, žene iz Crne Gore prekidaju trudnoću

Crnogorke masovno dolaze u Beograd na privatne klinike kako bi uradile genetsko testiranje horionskih čupica, ali ne radi provere zdravlja ploda, već radi utvrđivanja pola deteta, što je zakonom zabranjeno!

Bolan i skup test

Rezultati se dobijaju za nekoliko dana, što im ostavlja dovoljno vremena da obave abortus ukoliko test pokaže da nose devojčicu! Ovo pokazuje istraživanje BIRN i CIN-CG u okviru projekta „Istražuj za mene i EU!“, koje je sprovedeno uz podršku EU. Inače, genetsko testiranje radi biranja pola zabranjuju i srpski i crnogorski zakon, ali se, nažalost, masovno dešava jer crnogorske žene ne odolevaju pritisku sredine da po svaku cenu rode sina. Kako je objavio RTCG, za neke privatne klinike u Srbiji je to profitabilan posao, dok je u Crnoj Gori takvo testiranje moguće uraditi samo u Kliničkom centru, i to samo ako postoje ozbiljne sumnje na genetske poremećaje.

- Daleko od javnosti traje uhodana šema između crnogorskih ginekologa i njihovih kolega u privatnim klinikama u Beogradu, koji „pomažu“ ženama da urade bolan i skup test horionskih čupica i tako saznaju pol pre isteka zakonskog roka za abortus, koji je deset nedelja. Cena ove intervencije je oko 350 evra - navodi RTCG.

foto: Fonet

Ginekolog-akušer dr Zoran Savić nikako se ne slaže s time što žene iz Crne Gore rade, a za Kurir kaže da taj test ne bi trebalo raditi pre desete nedelje trudnoće.

- Lekari mogu biti zloupotrebljeni, s obzirom na to da pacijentkinja ne otkriva pravi razlog svog dolaska i nije dužna da donese uput lekara zato što se radi o privatnoj praksi. Inače, nasilan prekid trudnoće može ostaviti trajne posledice i na psihu i na zdravlje žene - navodi dr Zoran Savić.

Ilegalni prekid trudnoće

Osim invazivnog testiranja u Beogradu, sve češće se pribegava i skupom NIFTY testu, kojim se iz krvi majke saznaje pol deteta. Rezultati testa su precizni tek u 12. nedelji trudnoće, po isteku zakonskog roka za abortus. Tada na scenu stupaju privatne ginekološke ordinacije u Crnoj Gori, spremne da izvedu ilegalni abortus, kažu izvori CIN-CG i BIRN.

Prema nalazima Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija iz 2012, Crna Gora se, uz Albaniju, Azerbejdžan i Jermeniju, svrstava u svetski vrh na listi zemalja s najvećim disbalansom među decom muškog i ženskog pola.

Zoran Milivojević

POJEDINCI SU OSTALI ZADRTI

Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da crnogorska tradicionalna kultura daje prednost muškarcima:

- Pojedinci su ostali zadrti i pridržavaju se svojih tradicionalnih vrednosti. Recimo, baba ima te stavove od pre 80 godina i ona to aktivno prenosi na ćerku, unuku, „ajde da bude muško“. To je jedan kulturni obrazac koji se sporo menja, a sada vidimo njegove posledice na ovom primeru. Neke od njih spremne su da dođu, plate, da rizikuju da bi zadovoljile muža, rođake. Osuđujem to!

Dr Dušan Protić

ŽENE LAŽU SAMO DA NE BI RODILE DEVOJČICU

Dr Dušan Protić, koji ima privatnu ordinaciju u Beogradu, a u kojoj je moguće obaviti ovu intervenciju, kaže da u poređenju sa drugim zemljama, najveći broj žena dolazi iz Crne Gore, prenosi RTCG.

- Mnoge žene kriju zašto dolaze. Traže da urade horionske čupice, uvek izmisle priču da u porodici postoje anomalije. I uglavnom, kad čuju da je devojčica, traže prekid trudnoće. Kad hoće da abortiraju, kad im se ne svidi pol, onda u bolnicama navode socijalne i ekonomske razloge. Ja sam protiv abortusa jer je svako dete - dete - naveo je dr Protić.

foto: Printscreen

ČINJENICE

350 evra iznosi cena testiranja horionskih čupica

Crnogorski Zakon o prekidu trudnoće predviđa kaznu od 500 do 2.000 evra lekaru koji je prekinuo trudnoću zbog pola

U 2013. godini Crnogorke su abortirale 1.141 put, a dve godine kasnije broj abortusa porastao je na 1.582

U CG ima 3.000 žena manje nego što bi trebalo prirodnim priraštajem

Američki Institut za istraživanje populacije procenjuje da se godišnje u Crnoj Gori namerno abortira oko 50 devojčica

Kurir / Mina Branković

Foto: Ilustracija, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track