KANCER JE U PORASTU, KONTROLIŠITE ŠTITNU ŽLEZDU: Kancer na tom mestu leči se hirurgijom
Foto: Youtube Printscreen

Operisano 678 pacijenata

KANCER JE U PORASTU, KONTROLIŠITE ŠTITNU ŽLEZDU: Kancer na tom mestu leči se hirurgijom

Društvo -

BEOGRAD - Oboljenja štitaste žlezde u stalnom su porastu, a samo tokom prošle godine u Centru za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije operisano je 678 takvih pacijenata.

Načelnik Centra prof. Ivan Paunović kaže da je reč o pacijentima koji su imali dobroćudna, ali i zloćudna obolenja štitaste žlezde. "Prošle godine imali smo više od 160 pacijenata operisanih zbog karcinoma, raka štitaste žlezde", rekao je Paunović.

Da li će se potpuno ili delimično odstraniti štitasta žlezda, kako kaže, zavisi od nalaza.

"Postoje pacijenti kojima ne treba da se operiše cela štitasta žlezda već je moguće da se odstrani delimično, a da ostane drugi režanj koji je zdrav. To se utvrđuje na operaciji i patohistološkim pregledom odstranjenog čvora", pojasnio je on.

Zahvaljujući hirurgiji, najveći broj pacijenata koji su operisani od raka štitaste žlezde danas su zdravi ljudi. "Rak štitaste žlezde je takvo oboljenje da se jedino može izlečiti hirurgijom. Veoma mali procenat pacijenata nemoguće je operisati i potrebne su druge metode lečenja", pojasnio je naš sagovornik.

Centar za endokrinu hirurgije KCS je inače jedina ustanova u Srbiji koja se isključivo bavi hirurškim lečenjem obolenja štiitaste žlezde, paraštitaste žlezde, nadbubrežne žlezde i endokrinog pankreasa.

Pre četiri godine Ministarstvo zdravlja odobrilo je subspecijalizaciju iz endokrine hirurgije, te danas ima dovoljan broj hirurga koji u drugim zdravstvenim centrima uspešno rade te operacija. "Smatram da je to veliki uspeh našeg centra što su hirurzi koji su ovde završili subspecijalizaciju počeli da se aktivno bave ovom specifičnom vrstom hirurgije", naglasio je on.

Endokrina hirurgija u KCS ove godine slavi 40 godina postojanja, a rođendan će obeležiti 6. i 7. oktobra prvim Kongresom endokrinih hirurga Srbije na Medicinskom fakultetu.

U okviru kongresa promovisaće i knjigu "Hirurgija štitaste žlezde", a doc. dr Vladan Živaljević kaže da je knjigu pisalo više od 40 autora i koautora "najkompententijih u toj oblasti".

"Osim hirurga iz našeg centra učestvovali su i endokrinolozi, patolozi, epidemiolozi, radiolozi, specijalisti nuklerne medicine", rekao je Zzivaljević. On je naglasio da je knjiga mnogo više od priče o samom hirurškom lečenju oboljenja štitaste žlezde, jer je u njoj praktično obrađeno sve od anatomije, embriologije preko patologije do različitih oboljenja štitaste žlezde, različitih vidova lečenja.

"Zbog toga je knjiga namenjena mnogima, ne samo hirurzima već svima onima koji se u svakodnevnom radu bave dijagnostikom i lečenjem obolenja štitaste žlezde. Knjiga će biti i udžbenik za specijalističku i subspecijalističku nastavu koja se odvija na Medicinskom fakultetu u Beogradu", zaključio je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Youtube printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track