KONAČNO U TIRŠOVOJ: Radi najsavremeniji aparat magnetne rezonance, 2.000 mališana biće pregledano godišnje
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Koštao je više od milion evra

KONAČNO U TIRŠOVOJ: Radi najsavremeniji aparat magnetne rezonance, 2.000 mališana biće pregledano godišnje

Društvo -

BEOGRAD - U Univerzitetskoj bolnici u Tiršovoj počela je sa radom najsavremenija magnetna rezonanca na kojoj će godišnje moći da se pregleda oko 2000 mališana, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će uskoro biti raspisan tender vredan 5 miliona evra za nabavku opreme toj kilinici.

"Radi se o najboljem aparatu koji postoji u regionu po svim performansama. Koštao je više od milion evra, a nabavljen je sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima" rekao je Lončar nakon obilaska klinike.

On je dodao da je takav apraat bio neohodan srpskom zdravstvenom sistemu , odnosno pedijatriji i neonatologiji.

Podsetio je da nisu isti pregledi za decu i odrasle na magnetnoj rezonanci jer je kaže, teško očekivati od dece da budu mirna tokom pregleda te da je osim savremenog aparata neophodan i dobar tim anesteziologa, tehničara...

Ministar je rekao da oko 300 pacijenata čeka na dijagnostiku, da svi ti slučajevi idu odmah na pregled na magnetnu rezonancu.

Tiršova sada ima dve magnetne rezonance i u narednih mesec dana na pregled će stići svi kojima je potreban. Prednost novog aparata je u tome što ima garanciju pet godina, ali i ta da će sve što pokvari u toku od sedam dana biti popravljeno i aparat će biti u funciji što nije bio slučaj sa prethodnom opremom.

Lončar je najavio i početak radova na obnovi fasade bolnice u Tiršovoj koji će početi 16. oktobra.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šokantni obrt u istrazi ubistva Jelene Marjanović! Otkriven ključni svedok?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track