Za godinu dana utvrđena samo dva slučaja torture

Međunarodni dan za podršku žrtvama torture

Za godinu dana utvrđena samo dva slučaja torture

Društvo -
Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković rekao je da je u proteklih godinu dana, od kada je osnovan Nacionalni mehanizam za prevenciju torture, stručni tim te nezavisne institucije obišao dvadesetak policijskih stanica, četiri zatvora, sedam centara socijalne zaštite zatvorenog tipa

BEOGRAD - U Srbiji nema sistematske torture, a u proteklih godinu dana utvrđena su dva slučaja - u smederevskoj policijskoj stanici i požarevačkom zatvoru, rečeno je danas na skupu povodom Međunarodnog dana UN za podršku žrtvama torture.

Na konferenciji "Stop torturi" naglašeno je da je neophodno žrtvama torture, među kojima je najveći broj iz devedesetih godina prošlog veka, koji su bili prisilno zatvarani ili mobilisani da se bore po ratištima, obezbediti materijalnu i moralnu satisfakciju.

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković rekao je da je u proteklih godinu dana, od kada je osnovan Nacionalni mehanizam za prevenciju torture, stručni tim te nezavisne institucije obišao dvadesetak policijskih stanica, četiri zatvora, sedam centara socijalne zaštite zatvorenog tipa.

Janković je rekao da su utvrđena dva slučaja torutre - u Policijskoj stanici u Smederevi i u požarevačkom zatvoru i da nadležni pravosudni organi postupaju po njima.

On je naveo i da u Srbiji tortura kao sistemska pojava ne postoji, ali da su "uočene neki slučajevi i pojedinačni elementi slični torturi", ukazavši na teškoće pri utvrđivanju činjenica jer se radi o ustanovama zatvorenog tipa.

Centru za rehabilitaciju žrtava torture, po podacima međunarodne mreže pomoći "IAN", od 2000. godine pomoć je zatražilo više od 10.000 žrtava torture i ratne traume.

Među njima je najveći broj onih koji su sredinom devedesetih godina prošlog veka, tokom ratnih sukoba bili u logorima kao i onih koje je srpska policija prisilno mobilisala i vodila na ratišta.

Na konferenciji je ukazano i da sudski procesi za moralnom i materijalnom rehabilitacijom tih žrtava predugo traju kao i da se zbog zastarelosti često i ne privode kraju.

Skup, u okviru koga je ukazano i na neophodnost pružanja svake vrste pomoći žrtvama torture - od psihološke do sociološke, organizovala je Međunarodna mreža pomoći "IAN" u saradnji sa državnim organima i nevladinim organizacijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track