SUTRA JE SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA: Svaki drugi u Srbiji pati od depresije, više od polovine muči teskoba, napor i umor
Foto: Profimedia

Drugi najveći zdravstveni problem posle kardiovaskularnih bolesti

SUTRA JE SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA: Svaki drugi u Srbiji pati od depresije, više od polovine muči teskoba, napor i umor

Društvo -

BEOGRAD - Mentalni poremećaji su drugi najveći zdravstveni problem srpskog stanovništva, posle kardiovaskularnih bolesti, saopštilo je Udruženje za podršku ljudima sa neurozom Herc, najavljujući obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra.

U saopštenju se navodi da istraživanje od 1997-2007 ukazuje da se svaka druga osoba u Srbiji ne oseća dobro i pati od blagih simptoma depresije, kod 4,4 odsto žena i 2,4 odsto muškaraca je dijagnostifikovana depresija, a 55,8 odsto građana Srbije je prijavilo teskobu, napor i umor.

foto: Profimedia

Podaci sa instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu pokazuju da je 42 osto učenika srednje škole anksiozno. Prema broju samoubistava Srbija je na 13. mestu u svetu, a mentalni poremećaji, depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci uzroci su u više od 90 odsto slučajeva, tvrde stručnjaci.

Udruženje za podršku ljudima sa neurozom "HERC" osnovano je 2009. u Beogradu, u cilju pružanja podrške osobama sa anksioznim i depresivnim tegobama.

Manifestacija, povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja koju organizuje Caritas Srbije zajedno sa predstavnicama Mreže za mentalno zdravlje NauM, uz poruku Može da se desi svakome, ove godine je u Impact Hub, u Beogradu ( Makedonska 21).

Biće izloženi radovi Udruženja koja se bave mentalnim zdravljem , kao i zanimljiv program u vidu psiholoških i kreativnih radionica, Art likovne radionice, Radionice sito štampe, projekcije dokumentarnog filma.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Profimedia/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track